Hlavní obsah

UEFA zrušila hrozbu trestu pro Porto za úplatkářskou aféru

NYON

Vedení UEFA oficiálně zrušilo hrozbu trestu, která se více než rok vznášela nad klubem FC Porto kvůli úplatkům a ovlivňování výsledků zápasů v portugalské nejvyšší soutěži. Ve čtvrtek zveřejněné rozhodnutí tak portugalskému mistrovi garantuje účast mezi 32 evropskými týmy, jenž budou hrát ve fázi základních skupin Ligy mistrů, a zároveň také minimálně sedm milionů eur za bonusy a podíl na televizních právech.

Článek

K ovlivňování rozhodčích a zmanipulování výsledků portugalské ligy mělo Porto údajně sáhnout už v sezoně 2003/04, což také klub nakonec zřejmě zachránilo. UEFA se totiž podle pravidel zabývá zpětně jen událostmi k 27. dubnu 2007. "Porota uzavřela své vyšetřování a případ stáhla ze seznamu," uvedla UEFA ve svém prohlášení.

Podle pravidel Ligy mistrů smí do soutěže vstoupit jen týmy, které nejsou podezřelé z domlouvání výsledků či ovlivňování průběhu utkání na národní či mezinárodní úrovni. Porto je však zapleteno do dlouhodobého vyšetřování případu, v němž mělo před pěti lety ve dvou zápasech nabídnout rozhodčím úplatky. Vítěz Ligy mistrů z roku 2004 také tehdy získal titul.

Ředitel klubu Jorge Pinto da Costa byl koncem dubna očištěn, přestože klub za aféru obdržel dodatečný trest v průběhu sezony 2007/08, kdy mu bylo odečteno šest bodů. Porto však tehdy trest akceptovalo i proto, že díky velkému bodovému náskoku mělo již jistý mistrovský titul. Kvůli aféře však byl portugalský klub nakrátko vyřazen z účasti v minulém ročníku Ligy mistrů, než byl následně přijat zpět, dokráčel do čtvrtfinále soutěže a na bonusech a podílu z televizních práv inkasoval 14,5 miliónu euro.

Reklama

Související témata: