Hlavní obsah

Pavel Nedvěd pokračovat nebude, oznámil oficiální konec kariéry

PRAHA

Český fotbalista Pavel Nedvěd oficiálně ukončil svou hráčskou kariéru. Bývalý reprezentant po skončení své italské mise v Juventusu uvažoval o tom, že by mohl pokračovat mimo Apeninský poloostrov. Nakonec se však rozhodl žádnou z nabídek nepřijmout. Sám hráč to oznámil na svých internetových stránkách s tím, že se chce věnovat své rodině.

Článek
Fotogalerie

„Rozhodl jsem se neakceptovat žádnou z nabídek, které jsem v posledních týdnech obdržel, a definitivně ukončit hráčskou kariéru,“ stojí na oficiálních stránkách držitele Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy z roku 2003.

„Svůj veškerý čas chci nyní věnovat rodině, své ženě a dětem. Děkuji všem fanouškům za podporu a přízeň, kterou mi po celou dobu mé hráčské kariéry projevovali,“ dodal Nedvěd.

Šestatřicetiletý fotbalista po svém odchodu z Juventusu zvažoval, zda nebude pokračovat ve své kariéře. Údajně jednal s klubem Al Ahlí, který dříve trénoval nynější kouč české reprezentace Ivan Hašek. O Nedvědovy služby prý stály i LA Galaxy či Notts County.

Rodák z Chebu však nakonec všechny možnosti zavrhl a ve své kariéře pokračovat nehodlá. Nedvěd tak nebude k dispozici Haškovi na kvalifikační zápas o postup na mistrovství světa proti Slovensku. Sám hráč totiž avizoval, že pokud bude ve své kariéře pokračovat, přijme případnou nabídku do reprezentace, s níž se již rozloučil.

Nedvěd je jedním z nejúspěšnějších českých fotbalistů posledních let. Přes Skalnou, své rodiště Cheb, Plzeň a Tábor se dostal do Sparty, s níž vyhrál tři ligové tituly v letech 1993 - 1995. V roce 1996 byl členem stříbrného týmu z mistrovství Evropy v Anglii.

Lazio Řím, Juventus a zmařený sen o finále Ligy mistrů

Na Ostrovech na sebe podobně jako většina jeho spoluhráčů přitáhl pozornost a ještě v témže roce přestoupil do Lazia Řím, s nímž se o dva roky později probojoval do finále Poháru UEFA a v roce 1999 vyhrál tehdejší Pohár vítězů pohárů. V roce 2000 získal s Laziem svůj první italský mistrovský titul.

To se mu podařilo ještě v letech 2002 a 2003. Už ale v barvách Juventusu, kam přestoupil v roce 2001. Rok 2003 byl pro českého hráče rokem největších událostí. Se „Starou dámou“ se probjoval do finále Ligy mistrů, kterého se však pro karetní trest nemohl zúčastnit. Sen o vítězství v prestižní soutěži se mu nikdy nevyplnil. V témže roce však získal prestižní individuální ocenění - Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

Juventus neopustil ani po známé úplatkářské aféře v italském fotbale a v kádru zůstal i v sezóně 2006/07, v níž musel hrát jeden z tradičních italských celků druhou nejvyšší soutěž.

Reprezentační dres oblékl poprvé v roce 1994. Kromě zmiňovaného mistrovství Evropy v roce 1996 se probojoval s týmem o osm let později do semifinále, v němž nároďák připravili o postup do finále Řekové, hrál i na EURO 2000. Zúčastnil se také světového šampionátu v roce 2006, po němž ukončil definitivně svou reprezentační kariéru. Nedvěd za národní tým odehrál 91 zápasů a nastřílel 18 branek.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň