Hlavní obsah

Návštěvníkům fotbalového MS hrozí, že budou stěží shánět hotel

JOHANNESBURG

Fotbalové mistrovství světa 2010 se může pro návštěvníky změnit v nechtěnou okružní jízdu po Jihoafrické republice. Podle agentury Reuters se pořadatelům stále nepodařilo vyřešit kritický nedostatek ubytovacích kapacit, a když ubytovací poradci najatí FIFA odkážou zájemce na jiný oficiální hotel, často je vzdálený desítky kilometrů.

Článek

Celkem v Jižní Africe schází minimálně 15 tisíc hotelových míst. Situaci navíc zhoršují specifika turnaje, na nějž většina týmů přijede z velké dálky a jejich příznivci šampionát spojí s dovolenou, a tedy zůstanou mnohem déle. Převis očekávané poptávky se rychle odrazil na růstu cen. Hotely a priváty v menších městech už své ceny dokonce zpětinásobily.

Když agentura Reuters nasimulovala situaci, která během šampionátu reálně hrozí a bez jakýchkoli privilegií chtěla rezervovat místo v hotelu, odkázali ji na místě pořadatelé na jiný hotel, vzdálený 60 kilometrů. Všechna volná místa už totiž byla dopředu rezervována pro účastníky a partnery šampionátu. Hlavní vlna zájmu o ubytování přitom přijde až po prosincovém losu skupin.

Komplikovaný vstupní systém

Ti, kteří tou dobou nebudou mít rezervovaný pokoj, budou na místě shánět kvalitní nocleh jen stěží. Navíc budou muset projít komplikovaným vstupním systémem - místa v ubytovacím programu MS se budou prodávat na jednom stanovišti a ti, kteří noclehy seženou, budou dále přesměrováni do konkrétní destinace. To ovšem obnáší leckdy velmi dlouhé cestování, v extrémním případě až 17 hodin. Paradoxně hůře na tom budou ti zámožnější.

"Přijedou dvě odlišné skupiny návštěvníků. A jedna z nich prostě nebude bydlet v ničem jiném než v pětihvězdičkovém hotelu. A když ho nenajdou, klidně poletí na Mauricius, kde si navíc užijí skutečnou dovolenou," řekl předseda organizačního výboru Danny Jordaan. Zároveň ale slíbil, že s nedostatkem kapacit organizátoři ještě něco udělají. Šampionát se uskuteční příští rok v červnu a červenci.

Reklama