Hlavní obsah

Jednadvacítka porazila v kvalifikaci ME Severní Iry 2:0

JABLONEC

Čeští fotbalisté do 21 let porazili v pátečním kvalifikačním utkání o postup na mistrovství Evropy v roce 2011 Severní Irsko 2:0 a ve třech dosud odehraných zápasech ve skupině ještě neztratili ani bod. "Lvíčata" zlomila v domácí premiéře odpor hostů v posledních dvaceti minutách, kdy se trefili liberečtí Gecov s Dočkalem. Předtím Vaclík chytil penaltu. Další duel čeká Čechy v úterý v Německu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor prvního českého gólu Marcel Gecov (vlevo) se raduje se spoluhráči z gólu v utkání proti Severnímu Irsku.

Článek

Český kouč Jakub Dovalil poslal na trávník jen jediného klasického útočníka Vošahlíka a záložní řadu vyztužil pěticí hráčů. Přesto zpočátku ovládli střed hřiště Severní Irové, kteří od úvodních minut dokazovali, že jim vedle tradiční ostrovní tvrdosti není cizí ani kombinační hra. Nejprve pálil nad McQuid, v osmé minutě to pak zkoušel Magennis, ale Vaclík byl pozorný.

Domácí se po deseti minutách osmělili nebezpečnou Valentovou střelou. V dalším průběhu pak hrozil především vytáhlý Vošahlík, jehož se hostujícím bekům vůbec nedařilo bránit. V 16. minutě se jablonecký útočník pověsil na Dočkalův centr, ale brankář Carson stačil zasáhnout. O chvíli později se Vošahlík dostal po Hlouškově přihrávce k ještě větší šanci, tentokrát mířil hlavou pro změnu nad.

Na opačné straně propadl dlouhý aut až na malé vápno a Češi si oddychli, že nehlídaný Kee nezpracoval. Rušný úvod zakončil Hlouškův průnik a přízemní střela těsně vedle. Tempo poté opadlo a těžiště hry se přesunulo mezi šestnáctky. Z klidu probudil diváky až Valentův volej z 36. minuty, který skončil na břevně.

Druhou půli zahájili Češi náporem

Druhou půli zahájili Češi náporem. Ve dvou šancích selhal Hloušek, který nejprve ve 47. minutě napálil po Dočkalově přihrávce gólmana Carsona a pak hlavičkoval jen doprostřed branky. Z protiútoku mohli pohnout ukazatelem skóre hosté. Jeden z domácích zadáků zatáhl v šestnáctce za Keeův dres a sudí nekompromisně ukázal na penaltu. Vaclík však Duffyho nepříliš umístěnou střelu vyrazil.

Irové i po neproměněném pokutovém kopu pokračovali v aktivitě, ale "Lvíčata" se s příchodem čerstvého Váchy brzy oklepala. V 63. minutě vypálil z úhlu Hloušek, Carson byl však znovu na místě. Hostující gólman se překonával, o pět minut později si na něm po průniku z pravé strany vylámal zuby i Černý a za chvíli neuspěl ve své třetí velké příležitosti ani Hloušek.

Jan Vošahlík (vpravo) z české jednadvacítky napadá Craiga Cathcarta ze Severního Irska.foto: ČTK/Radek Petrášek

Dlouho ho to ale mrzet nemuselo. Závar v hostujícím vápně totiž pokračoval, míč se odrazil ke Gecovovi a ten přízemní ranou zlomil střelecké prokletí českého týmu.

Domácí se díky vstřelené brance uklidnili a závěr si s přehledem pohlídali. Deset minut před koncem ještě trefil kapitán Dočkal jen břevno, ale o tři minuty později už nedal Carsonovi šanci.

Kvalifikace ME fotbalistů do 21 let:
Česká republika - Severní Irsko 2:0 (0:0)
Branky: 72. Gecov, 83. Dočkal. Rozhodčí: Vejlgaard - Bille, Vang Andersen (všichni Dán.). ŽK: Vošahlík, Lecjaks, Černý - Garrett. Diváci: 2723.
ČR: Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Dočkal (89. Zeman), Černý, Gecov, Valenta (59. Vácha), Hloušek - Vošahlík (79. Rabušic). Trenér: Dovalil.
Severní Irsko: Carson - Hodson, Cathcart (82. Lowry), Duffy, Casement (70. Lafferty) - Bryan (67. Donnelly), Weir, Garrett, McQuoid - Kee, Magennis. Trenér: Beaglehole.
Tabulka 5. skupiny:
1.Česko330012:09
2.Německo11006:03
3.Severní Irsko10010:20
.Island10010:20
5.San Marino20020:140

Reklama