Hlavní obsah

Slovinsko bylo Anglii důstojným soupeřem, ale prohrálo 1:2

Fotbalisté Slovinska prohráli v přípravě s Anglií 1:2, ale především zásluhou dobře pracující obrany byli soupeři vyrovnaným soupeřem. Navíc protrhli střeleckou smůlu, když vyjma zápasu se slabým San Marinem zaznamenali první letošní gól.

Foto: Darren Staples, Reuters

Anglický fotbalista Wayne Rooney - ilustrační foto

Článek

Anglie si chtěla na svém stadiónu ve Wembley proti Slovinsku vyzkoušet útočnou hru před zápasem s Chorvatskem. Ze začátku však souhra vázla, přestože trenér Fabio Capello nasadil téměř nejsilnější sestavu. Naopak Slovinci předvedli nebezpečný rychlý brejk, po kterém Novakovič střílel z úhlu na odkrytou branku, ale přestřelil.

Až po půlhodině hry se Angličané prosadili, když Lampard proměnil penaltu za faul na Rooneyho. Slovinci se směrem dopředu dlouho nedokázali prosadit, naopak obrana musela několikrát zastavovat nebezpečné útoky soupeře. V 63. minutě ale už nestačila na střídajícího Defoea, který dokázal vypálit skvěle mezi dva obránce a trefil se přesně k tyči.

Až pět minut před koncem se prosadili i Slovinci, kteří jsou v třetí kvalifikační skupině soupeři české reprezentace. Bývalý hráč Sparty Pečnik se uvolnil na levé straně a jeho centr našel přesně hlavu Ljubijankiče na přední tyči. Na jeho hlavičku byl domácí gólman Green krátký a čisté svědomí neměl ani stoper Terry, který útočníka Slovinců jen sledoval.

Nizozemci porazili Japonsko

Fotbalisté Nizozemska porazili Japonsko 3:0, ale pravděpodobně přišli o tvůrce hry Wesleyho Sneijdera. Autor branky na 2:0 musel 12 minut před koncem vystřídat kvůli poraněným vazům v kotníku a jeho start ve středečním kvalifikačním utkání se Skotskem je velmi nejistý.

Nizozemci, kteří zatím jako jediný evropský celek již mají jistý postup na mistrovství světa, se proti Japoncům nemohli dlouho prosadit. Až v 69. minutě našel recept na soupeřovu obranu útočník Arsenalu Robin van Persie. Záhy zvýšil právě Sneijder a výhru 3:0 v závěru završil Klaas Jan Huntelaar.

Sneijder, který v létě přestoupil z Realu Madrid do Interu Milán, byl okamžitě po zápase převezen do nemocnice, kde se podrobil vyšetření. Zatím není známo, zda se připojí zpět k týmu. "Wesley mi řekl, že slyšel, jak mu tam něco prasklo. Vypadá to vážně. Počkáme ale až na vyšetření," uvedl trenér Bert van Marwijk.

Přípravná fotbalová utkání:
Enschede: Nizozemsko - Japonsko 3:0 (0:0)
Branky: 69. Van Persie, 73. Sneijder, 87. Huntelaar. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). Diváci: 23 750.
Londýn: Anglie - Slovinsko 2:1 (1:0)
Branky: 31. Lampard z pen., 63. Defoe - 85. Ljubijankič. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). Diváci: 67¨232.
Sestava Slovinska: S. Handanovič - Brečko, Šuler, Cesar (34. Mavrič), Jokič - Radosavljevič (78. Krhin), Koren, Kirm (78. Stevanovič), Birsa (66. Komac) - Dedič (70. Pečnik), Novakovič (55. Ljubijankič).
Leverkusen: Německo - JAR 2:0 (1:0)
Branky: 35. Gomez, 77. Özil. Rozhodčí: Circhetta (Švýc.).

Reklama

Související témata: