Hlavní obsah

Slovenský fotbalista zemřel přímo na hřišti

BRATISLAVA

Přímo na hřišti zemřel v úterý 29letý fotbalista Kamil Piták při tréninkovém utkání svého klubu z obce Sielnica. Jak informuje deník Sme Piták najednou klesl k zemi a ani přivolaný lékař ho nedokázal oživit. „Údajně mu praskla aorta,“ uvedl prezident místního fotbalového klubu Radoslav Biba.

Článek

Byl to právě Piták, který inicioval trénink mužstva, protože pro vyloučení nemohl hrát dvě utkání a měl chuť zatrénovat si se spoluhráči. „Přes den telefonoval svým spoluhráčům s tím, že si večer zahrají,“ dodal Biba.

Osm hráčů se rozdělilo do dvou týmů a v uvolněné atmosféře si zahráli. „Kamil se najednou opřel o branku, řekl, že mu je zle a klesl k zemi. Spoluhráči ho začali okamžitě oživovat, sanitka byla na místě do sedmi minut, ale vše marně,“ konstatoval prezident klubu.

Piták se nikdy nestěžoval na bolesti a neměl žádné zdravotní problémy. „Věnoval se sportu od mládí. Byl svobodný a plný elánu,“ dodal Biba. V neděli nastoupí hráči Sielnice k mistrovskému utkání s černými páskami na rukou.

Smrt v profi fotbalu...

Smrt se nevyhýbá ani dobře trénovaným fotbalistům z vyšších soutěží. V průběhu prázdnin například zemřel šestadvacetiletý kapitán Espaňolu Barcelona. Ten nezemřel na trávníku, jeho srdce se zastavilo v hotelovém pokoji. I Španělé ale oplakávali smrt přímo na hřišti, před dvěma lety zkolaboval při zápase Antonio Puerta z FC Sevilla, kterému bylo jen 22 let.

Takové tragédie zažívali i jinde. Zřejmě nejznámějším případem je úmrtí maďarského reprezentanta Miklose Fehéra, který v roce 2004 podlehl při ligovém utkání za Benfiku Lisabon infarktu. Sedm měsíců před tím zkolaboval a zemřel kamerunský fotbalista Marc-Vivien Foé, a to při Poháru FIFA.

Srdeční obtíže zastavily také kariéru českého útočníka Michala Meduny, který pověsil kopačky na hřebík v roce 2006 a nyní hraje v nižších soutěžích.

...i mimo něj

Úmrtí po srdečním selhání v poslední době přibylo nejen v profesionálním fotbalu. O prázdninách zemřel jednatřicetiletý hráč při utkání kladenského okresního přeboru. Loni v listopadu zkolaboval pětatřicetiletý fotbalista při klání ostravského městského přeboru mezi Petřkovicemi B a Hrušovem a po převozu do nemocnice zemřel.

Reklama

Související témata: