Hlavní obsah

Víc ztrátových klubů než český fotbal má jen Rumunsko a Ukrajina

BRUSEL

Český fotbal má hodně ztrátových klubů. Mezi 53 evropskými zeměmi jsou na tom hůře jen Rumunsko a Ukrajina. Vyplývá to ze studie UEFA, o níž na tiskové konferenci v Bruselu hovořil odstupující generální sekretář UEFA David Taylor. Ztráty prý v uplynulém roce vykázala téměř polovina evropských klubů a Taylor varoval, že v době globální recese to může být ještě horší.

Foto: Sebastien Nogier, Reuters

Generální sekretář UEFA David Taylor při losu základní skupiny premiérového ročníku Evropské ligy.

Článek

Celý žebříček agentury nezveřejnily. Věnovaly se především takzvané Velké pětce nejuznávanějších evropských ligových soutěží. Z nich dopadla nejhůř Anglie, v níž má třetina klubů "velkou ztrátu", přesahující dvacet procent příjmů. Na okraj této informace agentura AP uvedla, že za Anglií jsou už jen Polsko, Česká republika, Ukrajina a Rumunsko. Nejde přitom o celkovou ztrátu, ale o podíl ztrátových klubů na celkovém počtu.

Studie vznikla jako podklad pro jednání o nových finančních pravidlech, která výkonný výbor UEFA v úterý v Nyonu schválil. Od roku 2012 budou moci kluby utratit jen tolik peněz, kolik si vydělají, a to pod hrozbou vyloučení z pohárových soutěží UEFA.

V celé Evropě vykázalo velkou ztrátu převyšující pětinu příjmů 22 procent prvoligových klubů, dalších 27 procent klubů mělo menší ztráty. Jen 51 procent klubů tak hospodaří alespoň vyrovnaně nebo dokonce se ziskem.

Horšící se situace

Situace se zhoršuje, přestože od roku 1997 soustavně rostou příjmy fotbalu, především z marketingu a prodeje televizních práv. Náklady na hráče však rostou ještě rychleji. Zatímco příjmy se za loňský rok zvýšily o pět procent, za hráče kluby utratily o devět procent víc než před rokem.

Situace v Anglii je podle UEFA alarmující, protože liga produkující nejvyšší příjmy v Evropě má zároveň šest z osmnácti klubů ve velké ztrátě. O něco lépe je na tom Itálie, které na žebříčku patří 15. místo. Španělsko je na 35. příčce, zatímco francouzské a německé kluby patří v Evropě mezi nejlépe hospodařící.

Informace o hospodaření českých fotbalových klubů se objevují jen vzácně. Letos v lednu například vyšlo najevo, že Sparta předchozí sezonu zakončila ztrátou 156 milionů korun. Slavia sice byla v plusu, ale stále se ještě nevyrovnala s dluhy z minulosti. Za tři roky by taková situace klubům zavřela dveře do Ligy mistrů i do Evropské ligy.

Reklama