Hlavní obsah

Fotbalové Euro se vrací na veřejnoprávní televize, v ČR zatím ne

Mistrovství Evropy ve fotbale se v roce 2012 ve většině zemí vrátí na obrazovky veřejnoprávních televizí. Vyplývá to z dohody, kterou ve středu uzavřela UEFA S Evropskou vysílací unií (EBU). Česká televize jako jediný tuzemský zástupce v EBU však zatím práva na šampionát v Polsku a na Ukrajině jisté nemá.

Článek

Minulý evropský šampionát vysílala poprvé v historii Prima, protože UEFA svěřila práva marketingové agentuře Sportfive, a ta dávala v jednotlivých zemích přednost nejvyšší nabídce. Prima za přenosy z Rakouska a Švýcarska údajně zaplatila sto miliónů korun a po skončení šampionátu konstatovala, že to nebyla ztrátová investice.

Pro příští šampionát se však UEFA vrací ke svému tradičnímu distributorovi vysílacích práv, jímž je EBU. V 29 členských zemích už vědí, kdo bude Euro 2012 vysílat. Práva pro Velkou Británii, Španělsko a Německo prodá UEFA přímo. V sedmi zemích, mezi nimiž jsou Česká republika a Slovensko, budou podle zprávy UEFA vysílací práva přidělena ve spolupráci s EBU.

Podle vedoucího oddělení mezinárodních přenosů ČT Vladimíra Drbohlava musí Česká televize pro přidělení práv ještě splnit některé podmínky EBU, což by měla být záležitost příštích měsíců. Jaké podmínky to jsou, Drbohlav nespecifikoval. Mistrovství světa v příštím roce v JAR bude vysílat ČT.

Prima se podle mluvčí Jany Kocové v současnosti nechce k případnému jednání o vysílacích právech vyjadřovat. "Jakékoliv programové změny komunikujeme až v době, kdy jsou aktuální," řekla ČTK.

Částka, za niž EBU práva na Euro 2012 získala, nebyla zveřejněna. Za šampionát v roce 2004 v Portugalsku zaplatila 800 miliónů švýcarských franků, což bylo více než 15 miliard korun. Smlouva s UEFA jí tak alespoň částečně vynahradí prohru v boji o vysílací práva z olympijských her v letech 2014 a 2016, která MOV prodal agentuře Sportfive.

Reklama

Související témata: