Hlavní obsah

Místopředseda FIFA chce platové stropy, víc techniky a menší zeď

LONDÝN

Místopředseda FIFA Jack Warner by ve fotbale rád zavedl platové stropy a víc techniky při posuzování sporných situací. Na dnešní tiskové konferenci v Londýně však také kritizoval nevýraznou kandidaturu Anglie na pořádání mistrovství světa v roce 2018. Přišel i s neobvyklým návrhem na změnu pravidel. Podle něj by ve zdi při přímých kopech měli stát maximálně tři hráči.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Místopředseda FIFA Jack Warner v dějišti MS do 20 let v Egyptě

Článek

Fotbalový diplomat z Trinidadu, který je předsedou středoamerické kontinentální federace CONCACAF, vidí budoucnost fotbalu v tom, že superkluby nebudou moci přeplácet své hráče. "V Anglii vládnou fotbalu čtyři kluby a v současném systému tomu tak bude do soudného dne. Platové stropy by umožnily i těm menším soupeřit s bohatými," řekl Warner. Navrhl, aby kluby musely deset procent z příjmů hráčů poslat do regionu, z nějž fotbalista pochází, a podpořit tak rozvoj fotbalu v něm.

Na rozdíl od předsedy FIFA Josepha Blattera by Warner fotbal rád víc propojil s technikou a zmenšil tak nejistotu při posuzování sporných situací. Konkrétně hovořil o zařízení, které sleduje, zda míč překročil brankovou čáru. Připustil však, že i přes všechny dosud provedené experimenty zatím dokonalý systém neexistuje.

Ve fotbale se prý příliš zdržuje čas

Warnerovi se také nelíbí, že se fotbal nehraje na čistý čas. "Divák si zaplatí devadesát minut, a přitom měření z právě probíhajícího mistrovství světa do 20 let ukazuje, že se opravdu hraje necelá polovina z této doby," řekl místopředseda FIFA. I tady očekává pomoc nových technologií.

Pustil se však i do návrhů změn téměř neměnných fotbalových pravidel. Konkrétně by prý stanovil, aby při přímých kopech mohli stát ve zdi dva, maximálně tři hráči. "Osm fotbalistů ve zdi je příliš velká nevýhoda pro útočící tým," řekl Warner.

Výtky od něj se dostalo i anglickým hostitelům, kteří prý berou kandidaturu své země na pořádání MS v roce 2018 na lehkou váhu. Postěžoval si, že při příjezdu na tiskovou konferenci na stadión Chelsea dostal propagační předměty od Austrálie, ale od Anglie nic.

"V Riu se minulý týden (na zasedání FIFA) mluvilo o kandidatuře Španělska, Ruska a Spojených států, ale skoro nikdo se nezmínil o Anglii. Její nabídka se jen šourá, zatímco by měla cválat," pokáral kolébku fotbalu Warner.

Reklama

  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín