Hlavní obsah

Oslabená Ghana uspěla ve finále dvacítek s Brazílií na penalty

Fotbalisté Ghany poprvé v historii slaví triumf na mistrovství světa hráčů do 20 let. Mladí Afričané dnes ve finálovém duelu v Káhiře porazili Brazílií v penaltovém rozstřelu, když v normální hrací době ani v prodloužení branka nepadla. Brazílie měla zisk trofeje na dosah, ale při penaltách selhali její tři poslední exekutoři. Bronz získalo rovněž po penaltách Maďarsko.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Reprezentanti Ghany do 20 let Abeiku Quansah (vlevo) a Opoku Agyemang

Článek

Ghaňané se tak na šampionátu dvacítek konečně dočkali vítězství poté, co v letech 1993 a 2001 finále nezvládli. S mírně favorizovanými "kanárky" uspěli i přesto, že už od 37. minuty hráli v oslabení, když přišli o vyloučeného beka Adda. Naopak Brazilci promarnili šanci na svoji pátou výhru na juniorském šampionátu; naposledy turnaj ovládli v roce 2003.

I dnes s Ghanou měli trvalou převahu, ale doplatili na špatnou koncovku. Nic jim nebylo platné ani to, že hráli dlouhou přesilovku. Ghaňanům v oslabení vyšla sázka na pozornou obranu, úspěchu "obětovali" i nejlepšího střelce mistrovství Adiyiaha, který se dnes do hry prakticky nedostal a další gól k dosavadním osmi zásahům už nepřidal.

Velkou možnost Brazilci spálili po změně stran, když Alan Kardec z malého vápna hlavičkoval nad. Ani v prodloužení neuspěli, když v jednom případě pohrdli velkou šancí dokonce dva hráči těsně za sebou.

Závěrečný rozstřel se dlouho vyvíjel lépe pro Brazílii, jenže Souza, Maicon a Teixeira tlak neunesli a vítězství spadlo do klína Ghaně. Euforii v jejím táboře odpálil v šesté sérii úspěšným pokusem Badu. Po čtvrtém vzájemném finále na mládežnických světových šampionátech je tak bilance Brazílie a Ghany vyrovnaná.

Finále mistrovství světa ve fotbale hráčů do 20 let v Káhiře:
Ghana - Brazílie 0:0 po prodl., pen. 4:3
Penalty proměnili: Ayew, Inkoom, Adiyiah, Badu - Alan Kardec, Giuliano, Costa. Neproměnili: Mensah, Addae - Souza, Maicon, Teixeira. Rozhodčí: De Bleeckere (Belg.). ŽK: Douglas, Teixeira, Souza (všichni Braz.). ČK: 37. Addo (Ghana).
Ghana: Agyei - Inkoom, Addo, Mensah, Addy - Badu, Quansah (107. Agyemang), Rabiu (101. Addae), Ayew - Osei (65. Assenu), Adiyiah. Trenér: Tetteh.
Brazílie: Rafael - Douglas (41. Junior), Dalton, Rafael Toloi, Diogo - Teixeira, Renan (75. Maicon), Souza - Alan Kardec, Giuliano, Paulo Henrique (64. Costa). Trenér: Rogerio Lourenco.

Reklama