Hlavní obsah

Nominace na Zlatý míč je opět bez českých fotbalistů

PAŘÍŽ

V nominaci na Zlatý míč není podruhé za sebou žádný český fotbalista. Mezi třicítkou jmen, která v neděli zveřejnil magazín France Football, pořadatel prestižní ankety, figuruje například bývalý teplický útočník Edin Džeko z týmu německého mistra Wolfsburgu.

Článek

Ve výběru nechybí loňský vítěz Cristiano Ronaldo, který v létě přestoupil z Manchesteru United do Realu Madrid za zhruba 2,5 miliardy korun a stal se nejdražším hráčem všech dob. Portugalský reprezentant září i v novém působišti, ale momentálně je zraněný.

Real má v nominaci celkem čtyři hráče, z toho tři jsou novými posilami z letošního léta. Vedle Ronalda se dostali do elitní společnosti Brazilec Kaká, jenž přišel z AC Milán, a Karim Benzema, bývalá hvězda Lyonu.

Dokonce šestice nominovaných obléká dres Barcelony. Navíc je mezi vybranými i kamerunský útočník Samuel Eto'o, který ještě na jaře pomohl katalánskému klubu vybojovat španělský titul i triumf v Lize mistrů, než přestoupil do Interu Milán.

Italský šampión má v nominaci na Zlatý míč trojnásobné zastoupení stejně jako mistr anglické Premier League Manchester United. Jeho záložník Ryan Giggs je v 35 letech nejstarším z nominovaných hráčů.

Nominace bez Italů a Němců

Z českých fotbalistů byl naposledy mezi adepty na cennou trofej brankář Chelsea Petr Čech v roce 2007, kdy byla nominace ještě padesátičlenná. Od loňska už pořadatelé zveřejní pouze výběr 30 hráčů. Mezi ně se tentokrát dostali jen dva gólmani - Španěl Iker Casillas z Realu a Brazilec Júlio César z Interu.

Z bývalých vítězů je letos v nominaci vedle Cristiana Ronalda už pouze Kaká, který anketu vyhrál předloni. Mezi kandidáty není ani jeden reprezentant úřadujících světových šampiónů z Itálie ani vicemistrů Evropy z Německa. Nejpočetnější zastoupení má s šesti fotbalisty Španělsko, vítěz loňského Eura.

Vítěz ankety, kterou v minulosti vyhráli i Josef Masopust a Pavel Nedvěd, bude vyhlášen v neděli 6. prosince.

Nominace na Zlatý míč (podle abecedy):
Andrej Aršavin (Rus./Arsenal), Karim Benzema (Fr./Lyon a Real Madrid), Iker Casillas (Šp./Real Madrid), Cristiano Ronaldo (Portug./Manchester United a Real Madrid), Diego (Braz./Werder Brémy a Juventus Turín), Didier Drogba (Pobř. slon./Chelsea), Edin Džeko (Bosna/Wolfsburg), Samuel Eto'o (Kam./Barcelona a Inter Milán), Cesc Fábregas (Šp./Arsenal), Fernando Torres (Šp./Liverpool), Diego Forlán (Urug./Atlético Madrid), Steven Gerrard (Angl./Liverpool), Ryan Giggs (Wales/Manchester United), Yoann Gourcuff (Fr./Bordeaux), Thierry Henry (Fr./Barcelona), Zlatan Ibrahimovic (Švéd./Inter Milán a Barcelona), Iniesta (Šp./Barcelona), Júlio César (Braz./Inter Milán), Kaká (Braz./AC Milán a Real Madrid), Frank Lampard (Angl./Chelsea), Maicon (Braz./Inter Milán), Lionel Messi (Arg./Barcelona), Luis Fabiano (Braz./FC Sevilla), Franck Ribéry (Fr./Bayern Mnichov), Wayne Rooney (Angl./Manchester United), John Terry (Angl./Chelsea), Nemanja Vidič (Srb./Manchester United), David Villa (Šp./Valencie), Xavi (Šp./Barcelona), Yaya Touré (Pobř. slon./Barcelona).

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen