Hlavní obsah

Blatter chce řídit světový fotbal i po roce 2011

ŘÍM

Předseda Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Joseph Blatter chce zůstat v jejím čele i po současném třetím funkčním období, které mu vyprší v roce 2011. "Fotbal je můj život a moje mise v něm ještě není splněna," řekl listu Gazzetta dello Sport třiasedmdesátiletý švýcarský funkcionář.

Článek

Blatter je prvním mužem světového fotbalu od roku 1998, kdy vystřídal ve funkci Brazilce Joaa Havelange. Mezi jeho největší úspěchy patří střídání kontinentů při pořádání mistrovství světa a zavedení světového šampionátu klubů.

Předseda FIFA v rozhovoru prohlásil, že nebude usilovat o zavedení platových stropů v klubech. I přes spory s Evropskou unii však chce prosadit zavedení pravidla 6+5, podle nějž by ke klubovému zápasu muselo nastoupit v každém týmu minimálně šest domácích hráčů a maximálně pět cizinců.

"Nebudeme zasahovat do fungujícího volného trhu. Řešením je náš systém 6+5. Kluby budou vychovávat vlastní hráče, méně utrácet, a to pomůže i reprezentačním mužstvům," řekl Blatter.

Uznal, že FIFA udělala chybu, když zveřejnila způsob nasazení pro baráž mistrovství světa až těsně před losováním. "Mělo to být jasné od začátku, z toho se musíme pro příští šampionát poučit," řekl Blatter.

FIFA byla za nasazení týmů podle světového žebříčku kritizována. Trenér Irů Giovanni Trappatoni například řekl, že tím chtěla ulehčit cestu na mistrovství fotbalovým velmocím jako Francii nebo Portugalsku. Irové pak pro baráž dostali právě Francouze.

Reklama