Hlavní obsah

VIDEO: Kamera za uchem odhalí i nadávky rozhodčímu

PRAHA

Zavedením brankových rozhodčích to možná neskončí. Hříšníci fotbalových trávníků se mohou obávat další novinky. V pražském přeboru se testuje zajímavá technická novinka. Hlavní rozhodčí má za uchem malou kameru. Sporné situace jsou tedy vidět z jeho pohledu, navíc je slyšet, jaká „konverzace“ na hřišti probíhá.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Evropská liga má brankové asistenty, pražský přebor zase kameru za uchem rozhodčího.

Článek

Účastníci fotbalové Evropské ligy si musejí zvykat, že do šestnáctky čas od času vběhnou také brankoví rozhodčí, jejichž zavedení UEFA od začátku skupinové fáze testuje. Pražský fotbalový svaz jako by nechtěl zůstat stranou a přišel s dalším experimentem. Vybavil hlavního arbitra malou kamerou, takže po zápase si lze sporné situace přehrát z pohledu rozhodčího.

Kamera zachycuje reálný pohled rozhodčího a ukazuje, co všechno musí sudí sledovat. "Jako první na světě máme záběry, co rozhodčí skutečně vidí. Záběry z ostatních kamer jsou ze zcela jiného úhlu. Takže potom hodnotíme a trestáme rozhodčí ze zcela jiných pohledů, než co vidí oni," poukázal autor projektu Robert Henn pro Sport.cz.

Nejen obraz, ale i zvuk

Kvalita obrazu není vysoká. Zajímavější tak možná je, že je docela dobře slyšet, jaká slova na trávníku padají. Během každého zápasu padne spousta nadávek a disciplinární komise by si pak mohla udělat lepší obrázek o tom, proč třeba rozhodčí za protesty udělil žlutou nebo červenou kartu.

Zařízení stojí přibližně 15 tisíc korun, což je srovnatelné s cenou „pípacích“ praporků. Přesto se nezdá, že by novinka vtrhla do všech českých soutěží, tedy i na nejvyšší scénu. „Slyšel jsem o tom a něco si přečetl, na vlastní oči jsem ale pokusné zařízení ještě neviděl. Pokud bychom o něčem podobném uvažovali, muselo by se to nejdřív vyzkoušet,“ konstatoval Luděk Macela, šéf komise rozhodčích Českomoravského fotbalového svazu.

Těžko lze předpokládat, že by se svaz pustil do experimentu bez toho, aby stejné záměry měla také UEFA a FIFA. Navíc ruku na srdce - není vždycky dobré všechno slyšet. Kdyby měl rozhodčí na hřišti reagovat na každou nadávku, musel by většinu zápasů předčasně ukončit pro nedostatečný počet hráčů...

Reklama