Hlavní obsah

Argentinský svaz omlouvá Maradonovy vulgární útoky

BUENOS AIRES

Argentinský fotbalový svaz se snaží zmírnit následky vulgárních útoků, jichž se vůči svým kritikům dopustil reprezentační trenér Diego Maradona. Po výhře nad Uruguayí, která Argentincům otevřela dveře na mistrovství světa, prý kouč jednal ve stavu "unáhlených emocí". Alespoň tak Maradonovo jednání charakterizoval svazový právník Hugo Passos.

Foto: Rodrigo Nespolo, ČTK/AP

Trenér Argentiny Diego Maradona se za hustého deště raduje z důležitého vítězství nad Peru

Článek

Případem se už zabývá disciplinární komise FIFA a někdejší fotbalové hvězdě hrozí trest až na pět zápasů. Fotbalový svaz se snaží dosáhnout u soudců shovívavosti, ale sám Maradona mu moc nepomáhá. Za svá ostrá slova na tiskové konferenci po utkání v Montevideu se odmítá omluvit.

Jeho působení u reprezentačního mužstva, které převzal před rokem uprostřed rozjeté kvalifikace, vůbec provázejí spory s hráči, funkcionáři i novináři. Jeden z nejlepších argentinských fotbalistů Juan Riquelme se dokonce kvůli trenérovi vzdal reprezentace.

Maradona si do své práce nenechá mluvit od nikoho a ani slavný Carlos Bilardo nenašel v jeho očích uznání. Trenéra, který Argentince včetně Maradony v roce 1986 přivedl k titulu mistrů světa, svaz angažoval jako technického ředitele s tím, že by mohl začínajícímu trenérovi poradit. Ale Maradona Bilardovi vzkázal, ať raději zůstane v obleku a kravatě v ředitelské lóži.

A aby dal ještě víc najevo svou nezávislost, vyměnil svého asistenta. Bilardův člověk Miguel Lemme u mužstva končí a jeho místo zaujme bývalý reprezentační obránce Fernando Gamboa. Role asistenta přitom může v argentinském týmu nabýt mimořádného významu v případě, že Maradona nebude smět v několika zápasech na MS na lavičku.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň