Hlavní obsah

FIFA vytvoří s WADA antidopingový program pro fotbalisty

CURYCH

Prezident světové fotbalové federace FIFA Sepp Blatter se dohodl se zástupci antidopingové agentury WADA na vytvoření přísnějšího dopingového programu pro fotbalisty. Mělo by jít o podobný program, jakým Mezinárodní cyklistická unie UCI monitoruje pomocí biologických pasů 850 profesionálních cyklistů.

Článek

"Budeme společně bojovat proti dopingu a vzájemně si pomáhat," uvedl Blatter po schůzce s prezidentem WADA Johnem Faheyem. "Je to vzrušující. Pokud to přinese takové výsledky, ve které vědci věří, tak by tato spolupráce mohla pomoci všem sportům. Víme ale také, že to zabere nějaký čas," dodal Fahey.

Obě organizace nyní budou v laboratořích WADA pracovat na výzkumném projektu, který by mohl být spuštěn příští rok. Mělo by jít o podobný model, jaký již funguje v cyklistice. Jedná se o pravidelný odběr krve a moči a na základě jejich analýzy je vytvořen chemický profil těla každého sportovce. To poté umožňuje lépe odhalit nedovolené látky v těle.

Dopingové kontroly se údajně zaměří především na hráče s vysokou rizikovostí, to jsou především fotbalisté předních evropských lig, týmů z Ligy mistrů, reprezentací a hráči po dlouhodobém zranění.

Na rozdíl od cyklistiky však fotbalisté nemusí být dopingovým komisařům neustále k dispozici pro neočekávané testy. WADA tak rozhodla proto, že fotbalisté mají organizované tréninky, a jejich přítomnost na stadionu je tak předvídatelná, na rozdíl od individuálních tréninků cyklistů.

Ve fotbale se podle FIFA ročně provádí 33 tisíc dopingových kontrol, z nichž 0,3 procenta přineslo pozitivní výsledek. U většiny z dopingových případů se jedná o rekreační drogy jako je marihuana a kokain. Jen jeden z deseti prohřešků u fotbalistů se týká podpůrných anabolik.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín