Hlavní obsah

Na plážích v Riu, kde vyrostli šampioni, bude zakázán fotbal

RIO DE JANEIRO

Vyrostl zde nejeden z brazilských fotbalových kouzelníků, přesto začne v Riu de Janeiro od prosince platit pro mnohé překvapivý zákaz. Na plážích letoviska bude během tamní letní sezóny zakázáno hrát fotbal. Píše o tom britský deník The Daily Telegraph.

Článek

Zákaz míčových her na plážích je součástí strategie vedení města, jímž chce chaotickou metropoli, v níž se daří zločinu, učinit příjemnějším místem pro turisty. Fotbal bude na plážích zakázán od 08:00 do 17:00 místního času během jihoamerického léta, tedy od počátku prosince do poloviny března. Na dodržování zákazu mají dohlížet stovky policistů.

Zákaz je namířen především proti populárnímu driblování s fotbalovým míčem na pláži, jemuž se v Brazílii říká altinho. Ve městě, které je jedním ze symbolů brazilského fotbalu, to vyvolalo bouři nevole. "Je to absurdní. Hrát altinho není zločin. Hrát fotbal na pláži je součástí naší kultury," prohlásil místní obyvatel Gustavo Segala.

Z Ria pocházejí takové fotbalové legendy jako Ronaldo či Manuel Francisco dos Santos zvaný Garrincha. Mnozí své žonglérské umění trénovali právě na nekonečných plážích. Skauti fotbalových škol pravidelně vyrážejí na pláže Ipanema a Copacabana, kde hledají budoucí fotbalové hvězdy.

Podle městských úřadů ale každý Brazilec není fotbalový kouzelník. Zákaz v Riu je prý nevyhnutelný, protože ženy a děti si často stěžují na rány zbloudilými míči.

Ještě horší než fotbalové jsou prý míčky, které se používají při plážovém tenise. I ten bude na plážích Ria zakázán. Zastánci hry s dřevěnými pálkami, která se hraje hlavně ve vodě, se už ale pokoušejí zajistit pro sport v Brazílii zvaný frescoball vyhrazená místa.

Zákaz míčových her na plážích je posledním ze série opatření nového starosty Eduarda Paese, který byl zvolen letos v lednu. Paes si dal za cíl vylepšit obraz Ria. Policie má také zasáhnout proti divokým jízdám na vodních skútrech a překupníkům, kteří kšeftují na místních plážích.

Posledním impulsem pro starostu byl fakt, že Rio bylo před měsícem vybráno jako pořadatel olympiády v roce 2016. O dva roky dříve by také mělo pořádat mistrovství světa ve fotbale.

Reklama

Související témata: