Hlavní obsah

Slovenští fotbalisté v přípravě na MS porazili výběr USA

PRAHA

Slovenští fotbalisté v přípravném utkání na mistrovství světa porazili na Tehelném poli dalšího účastníka šampionátu USA 1:0. O vítězství domácích rozhodl kapitán Marek Hamšík, jenž v 26. minutě proměnil penaltu.

Foto: Marián Peiger, ČTK

Slovenský fotbalista Marek Hamšík oslavuje s fanoušky gól v přípravě proti USA.

Článek

Vstup do zápasu vyšel lépe Američanům, kteří se po hlavičce Michaela Bradleyho už ve druhé minutě radovali z gólu. Rozhodčí však branku kvůli ofsajdu neuznal. Domácí zahrozili až v 26. minutě a hned z toho byl gól. Syna trenéra slovenského výběru Vladimíra Weisse mladšího fauloval Jonathan Bornstein a Hamšík nařízený pokutový kop proměnil.

Tým USA do Bratislavy přijel bez svého střeleckého rekordmana Landona Donovana, který v play off MLS pomohl Los Angeles Galaxy do finále. Slovensko čeká další přípravný zápas v úterý, kdy se utká v Žilině s Chile.

Brazílie porazila Anglii

Brazílie porazila v souboji fotbalových velmocí Anglii 1:0 na neutrální katarské půdě. Zápas dvou favoritů mistrovství světa rozhodl v Dauhá jedinou brankou útočník Villarrealu Nilmar, který dvě minuty po přestávce přesně hlavičkoval po Elanově centru. "Kanárci" poté mohli vedení zvýšit z pokutového kopu, ale Luís Fabiano netrefil branku.

Brazilce to ale mrzet nemuselo. Angličané bez několika svých tradičních opor totiž zápas zvrátit nedokázali a na vítězství nad Brazílií čekají již dlouhých 19 let. Naposledy se jim to povedlo v březnu 1990 doma ve Wembley. Od té doby čtyřikrát remizovali a čtyřikrát prohráli. V dosavadních 23 zápasech proti Brazilcům zvítězili jen třikrát.

Kvůli absenci zkušených hráčů se kapitánem Anglie stal poprvé Wayne Rooney. "Je to pro mě velká pocta být kapitánem. Dnešek ale pro nás byl zklamáním," uvedl po zápase útočník Manchesteru United. "Dozvěděli jsme se toho o Brazílii hodně. Je to opravdu silný tým. V současnosti asi nejsilnější na světě," doplnil trenér Angličanů Fabio Capello.

Španělé vyhráli nad Argentinou

Španělé v dalším utkání dvou fotbalových velmocí porazili Argentinu 2:1 zásluhou gólů záložníka Realu Madrid Xabiho Alonsa. Ten nejprve otevřel skóre a po Messiho vyrovnání z penalty sám rozhodl, když čtyři minuty před koncem rovněž proměnil pokutový kop za ruku Demichelise.

Stále ještě úřadující mistři světa Italové doma uhráli bezbrankovou remízu s Nizozemskem. V brance Italů nechyběl Gianluigi Buffon, který se tak stal čtvrtým hráčem v historii, který si za italskou reprezentaci připsal minimálně 100 zápasů. Předtím tuto hranici překonali Fabio Cannavaro (133 zápasů), Paolo Maldini (126) a Dino Zoff (112).

Švýcarsko podlehlo Norsku

Na lavičce Jihoafrické republiky si odbyl obnovenou premiéru trenér Carlos Alberto Parreira. Ani on a návrat útočníka Benniho McCarthyho však nepomohl pořadatelům šampionátu ukončit výsledkovou krizi a tým bez branek remizoval s Japonskem.

Bývalý trenér mistrů světa Parreira od týmu JAR odešel loni v dubnu. V říjnu však nahradil svého krajana a nástupce Joela Santanu, který byl po sérii osmi proher v devíti zápasech odvolán. Útočník Blackburnu McCarthy se do národního týmu vrátil po deseti měsících.

Švýcarsko přišlo o svou sérii 11 zápasů bez porážky, když doma podlehlo Norsku 0:1. O jediný gól zápasu se na začátku druhé půle postaral z pokutového kopu John Carew. Šlo o teprve druhou porážku pod vedením trenéra Ottmara Hitzfelda, který usedl na lavičku po loňském evropském šampionátu.

Přípravná fotbalová utkání:
Johannesburg: JAR - Japonsko 0:0
Bratislava: Slovensko - USA 1:0 (1:0)
Branka: 26. Hamšík z pen.
Cardiff: Wales - Skotsko 3:0 (3:0)
Branky: 17. Edwards, 32. Church, 35. Ramsey.
Tallinn: Estonsko - Albánie 0:0
ČK: 87. Piiroja (Est.).
Dammám: Saúdská Arábie - Bělorusko 1:1 (1:1)
Branky: 31. Al-Šamraní - 20. Bordačev. ČK: 23. Ževnov (Běl.).
Strumica: Makedonie - Kanada 3:0 (0:0)
Branky: 61. a 90. Panděv obě z pen., 48. Sedloski.
Varšava: Polsko - Rumunsko 0:1 (0:0)
Branka: 59. D. Niculae.
Vinkovci: Chorvatsko - Lichtenštejnsko 5:0 (3:0)
Branky: 1. a 49. Bilič, 24. a 47. Eduardo, 10. Srna.
Ženeva: Švýcarsko - Norsko 0:1 (0:0)
Branka: 48. Carew.
Dauhá: Brazílie - Anglie 1:0 (0:0)
Branka: 47. Nilmar.
Belfast: Severní Irsko - Srbsko 0:1 (0:0)
Branka: 57. Lazovič.
Lucemburk: Lucembursko - Island 1:1 (0:0)
Branky: 75. Kintziger - 63. G. Johannsson.
Esbjerg: Dánsko - Korejská republika 0:0
Gent: Belgie - Maďarsko 3:0 (1:0)
Branky: 38. Fellaini, 55. Vermaelen, 61. Mirallas z pen.
Pescara: Itálie - Nizozemsko 0:0
Madrid: Španělsko - Argentina 2:1 (1:0)
Branky: 16. a 86. z pen. Xabi Alonso - 61. Messi z pen.
Tegucigalpa: Honduras - Lotyšsko 2:1 (1:1)
Branky: 42. Costly, 87. Welcome - 45. Kolesničenko z pen. ČK: 76. Zirnis (Lot.).

Reklama

Související témata: