Hlavní obsah

Neúspěch v kvalifikaci MS Burleymu vaz nezlomil, debakl s Walesem ano

U skotské fotbalové reprezentace v pondělí skončil trenér George Burley. Třiapadesátiletý kouč sice ve funkci vydržel i po neúspěšné kvalifikaci o postup na mistrovství světa, ale sobotní jasná porážka 0:3 v přípravě s Walesem znamenala jeho konec.

Foto: sport.scotsman.com

Trenér George Burley na archivním snímku

Článek

Skotská fotbalová federace Burleyho v září podržela, i když bylo jasné, že se národní tým nekvalifikuje na šampionát do Jihoafrické republiky. Bývalému kouči Southamptonu či Heart of Midlothian se tehdy podařilo vedení svazu přesvědčit, že může s mužstvem uspět v následné kvalifikaci o ME 2012, po nepovedených duelech s Japonskem (0:2) a Walesem však šéfům došla trpělivost.

"Stále si stojím za tím, že jsme udělali dobře, když jsme dali Georgeovi šanci přebudovat a oživit tým. Ale výsledky přátelských zápasů nám ukázaly, že k žádnému zlepšení nedojde," uvedl dnes výkonný šéf skotského svazu Gordon Smith.

Bývalý reprezentant Burley, jenž měl kontrakt do roku 2012, vyhrál ze 14 zápasů na lavičce národního týmu jen tři. V devíti duelech jeho svěřenci neskórovali. Spolu s ním končí i asistenti Terry Butcher a Paul Hegarty.

Vedení skotského fotbalu nyní musí najít pátého trenéra za posledních pět let, kdy se na pozici reprezentačního kouče vystřídali Berti Vogts, Walter Smith, Alex McLeish a od roku 2008 Burley.

Reklama