Hlavní obsah

Tipsport liga bude bez Slavie, nováčky jsou Drážďany a Wodzislav

PRAHA

Stejně jako před rokem se do tradičního zimního fotbalového turnaje Tipsport liga zapojí čtyřiadvacet týmů, poprvé dokonce ze čtyř zemí najednou. Na seznamu účastníků sice chybí Slavia Praha, ale pořadatelům se podařilo zajistit účast dvou nových účastníků: Dynama Drážďany a Odry Wodzislav. V turnaji tak budou startovat týmy ze čtyř zemí - Česka, Slovenska, Polska a Německa.

Článek

Stejně jako v minulých ročnících je pořadatelem třináctého ročníku Česká fotbalová agentura, jejíž jednatel Petr Pálka si moc přál získat další týmy z ciziny, což se mu podařilo. "V případě polského klubu to bylo možná trochu jednodušší, protože jejím ředitelem je Martin Pulpit a ten věděl, o jakou jde soutěž. Komplikovanější to bylo v případě Drážďan, které ale kvůli nabídce změnily svůj program soustředění," vysvětlil Pálka na dnešní prezentaci turnaje, který se hraje na umělých trávnících.

V obou týmech dorazí do vlasti také čeští fotbalisté: z dříve bohaté české legie zůstal v Drážďanech už pouze Pavel Dobrý, v Polsku zase Daniel Rygel.

Tradičním účastníkem soutěže byla v minulých letech také Slavia Praha, ale ta letos nabídku neakceptovala, přestože jedna ze skupin se bude hrát v Edenu. "My jsme o Slavii moc stáli, měla od nás nabídku, ale proč nakonec hrát nebude, je spíše otázka pro její funkcionáře," nechtěl zabíhat Pálka do podrobností.

Slavia zachovala k turnaji macešsky už loni, neboť do utkání poslala pouze juniorský rezervní tým a její výsledky byly anulovány.

Účast bude i tak atraktivní: v soutěži, která se uskuteční od 6. do 24. ledna, potvrdilo start deset českých prvoligových celků a šest slovenských klubů. Stejně jako před rokem se bude hrát v šesti skupinách - vedle Prahy také v Děčíně, Brně, Bratislavě a Žilině, pořadatelským nováčkem je Plzeň, která nahradila Jablonec.

O něco se opět navýšily finanční odměny, mezi nejlepší čtyři týmy se rozdělí 600 tisíc korun. Vítěz obdrží polovinu této sumy, finalista 150 tisíc, bronzový celek 100 tisíc a poražený z boje o třetí místo padesát tisíc korun.

S obsazením je spokojen i generální sponzor turnaje. "Turnaj má dalších pět nováčků a definitivně ho lze označit za mezinárodní, protože v něm hrají týmy z vícero zemi. Pozitivní je i to, že se podívá do dalších lokalit po republice; taková Plzeň se chystá na turnaj s velkým nadšením," řekl tiskový mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

Finále a zápas o třetí místo se budou hrát 24. ledna v Praze, na stejném místě se bude konat o den dříve rovněž semifinále.

Seznam účastníků:
Skupina A (Praha-Eden):
Dukla Praha, Bohemians 1905, Viktoria Žižkov, Baumit Jablonec.
Skupina B (Plzeň):
Viktoria Plzeň, 1. FK Příbram, Baník Sokolov, Dynamo České Budějovice.
Skupina C (Děčín):
FK Teplice, Dynamo Drážďany, SK Kladno, FK Ústí nad Labem.
Skupina D (Brno):
1. FC Brno, Sigma Olomouc, Tescoma Zlín, 1. FC Slovácko.
Skupina E (Bratislava):
MFK Petržalka, FK Senica, Vysočina Jihlava, AS Trenčín.
Skupina F (Žilina):
MŠK Žilina, Liptovský Mikuláš, Odra Wodzislaw, ZŤS Dubnica.

Reklama