Hlavní obsah

Za prokázané sázky přijdou tresty. A tvrdé, varoval hráče i trenéry šéf fotbalu Hašek

PRAHA

Český fotbal nežil a nebude žít na dluh. Natož aby sahal na poslední železné rezervy, které mu z let minulých ještě zůstaly. „Co budu předsedou, na peníze za prodej budovy na Kozím náměstí nesáhneme,“ přísahal šéf fotbalového svazu Ivan Hašek po pondělním jednání strahovské generality, jež trvalo pomalu deset hodin a na němž se právě o financích hodně mluvilo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČMFS Ivan Hašek

Článek

Hlavně proto, že přichází čas zúčtování s končícím rokem a chystá se finanční plán na rok nastávající. „Letošní rok podle informací finančního ředitele svazu Libora Kabelky skončí vyrovnaně, na rok příští chystáme rovněž vyrovnaný rozpočet,“ potvrdil předseda ČMFS Ivan Hašek, že za jeho vlády se na dluh žít nebude. Natož aby se sahalo na poslední železnou rezervu, která fotbalu ještě zůstala.

„Na termínovém účtu nám zůstává asi 78 milionů korun, což jsou finance, jež po zdanění a zaplacení všech poplatků zůstaly z prodeje budovy na Kozím náměstí. Na ně za mého vládnutí nesáhneme,“ nechal se slyšet šéf českého fotbalu, který pochopitelně čeká na výsledky auditu, který po valné hromadě probíhá v dceřiných společnostech  svazu - tedy ve firmách STES a Fotbal trading.

„Do konce roku by měl být hotový. Je to úmorná práce, protože bylo třeba i informací z FIFA a UEFA,“ vysvětloval místopředseda Jindřich Rajchl, proč se audit vleče už dlouhé měsíce.

Svaz chce být o krok napřed

V souvislosti s financemi přišel na přetřes i sázkový skandál, který v uplynulých dnech a týdnech otřásl fotbalem v celé Evropě. „Nelegální sázkové společnosti se snaží ovlivnit zápasy už léta. Proto chceme navázat kontakty s domácím i sdružením sázkových kanceláří, abychom byli předem informováni o podezřelých sázkách. Prostě být prostě krok napřed, abychom mohli preventivně jednat,“ prozrazoval svazový místopředseda Jindřich Rajchl, co český fotbal chystá.

„My toho chystáme víc. Třeba i změnu disciplinárního řádu tak, aby byli postiženi hráči i trenéři sázející na zápasy v soutěžích, v nichž působí. V případě, že jim budou sázky prokázány, dojde na tvrdé tresty,“ vyslal varovný signál šéf fotbalu Ivan Hašek.

Strahovská generalita ale nachystala i novinky dotýkající se bezprostředně fotbalu. Ustavila třeba trenérsko technickou komisi tvořenou Táborským, Jarůškem, Uličným, Jarabinským, Komňackým, Škorpilem a Uhrinem starším (Hašek: „Lidé, kteří ve fotbale něco dokázali a mají obrovské zkušenosti by měli pomoci jak našemu reprezentačnímu, tak profesionálnímu fotbalu...“), uvažuje ale třeba i o zřízení funkce ombudsmana, který by se zabýval stížnostmi z fotbalu vzešlými.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín