Hlavní obsah

VIDEO: Po sestupu fotbalistů brazilské Curitiby z ligy se strhla krvavá řežba

CURITIBA

Zranění minimálně 18 diváků a tří policistů si vyžádalo řádění fotbalových fanoušků po nedělním zápase brazilské ligy mezi Curitibou a Fluminense. Domácí totiž v existenčním zápase se sousedem v tabulce jen remizovali 1:1, což je odsoudilo k sestupu do druhé ligy.

Foto: Cesar Ferrari, Reuters

Krvácející fanoušek Curitiby prochází kolem policisty, který střílí do davu gumovými projektily.

Článek

Curitiba se mohla v brazilské Serii A zachránit jedině v případě, že porazí právě Fluminense, anebo že jí nahraje výsledek střetnutí Botafoga s Palmeiras. Ani jedno z toho se nestalo, takže po remíze 1:1 dostoupila frustrace fanoušků vrcholu. Mužstvo skončilo s 45 body na sedmnácté, tedy sestupové příčce, zatímco Fluminense (46 bodů) a Botafogo (47 bodů) se zachránily.

Sestup byl pro Curitibu o to bolestivější, že klub sestoupil z nejvyšší soutěže právě v roce, kdy slaví sto let od svého založení.

Však také stovky příznivců sestup neunesly a vtrhly na hřiště. Tam je musela rozhánět gumovými projektily policie. V ulicích města pak řádění pokračovalo, fanoušci zdemolovali nejméně čtyři autobusové zastávky.

Podle státního prokurátora Paula Schmitta mohly být nepokoje na stadiónu i poté v ulicích města plánované a viní klub z toho, že nezvládl základní bezpečnostní opatření. Proto navrhuje pokutu 200 tisíc dolarů a uazvření stadiónu na deset domácích zápasů, což by měl být trest platící i ve druhé lize.

Potyčky fanoušků provázely také pozápasové mistrovské oslavy Flamenga, které v neděli získalo titul po 17 letech.

Reklama

Související témata: