Hlavní obsah

Hvězdný Messi zařídil vítězství Barcelony na MS klubů

Fotbalisté FC Barcelona získali šestou trofej v roce 2009. V sobotním finále mistrovství světa klubů favorizovaní Katalánci porazili Estudiantes 2:1 po prodloužení. Argentince poslal do vedení v 37. minutě Boselli, minutu před koncem základní hrací doby vyrovnal Pedro. V nastavení rozhodla argentinská hvězda Barcelony Lionel Messi. Třetí místo obsadil jihokorejský Pohang.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Fotbalisté Barcelony s pohárem pro vítěze mistrovství světa klubů.

Článek

Barcelona prohrávala od 37. minuty, kdy se trefil Mauro Boselli. Vítěz Ligy mistrů poté zápasu dominoval a v normální hrací době vyslal na branku šest střel zatímco soupeř jen dvě. Vyrovnat se katalánskému celku ale podařilo až v 89. minutě díky střídajícímu Pedrovi.

V prodloužení rozhodl o triumfu Barcelony hvězdný Argentinec Lionel Messi, který poprvé v kariéře nastoupil proti týmu ze své vlasti. Majitel Zlatého míče zajistil španělskému klubu zisk šesté trofeje v jednom roce, což se předtím žádnému jinému týmu nepovedlo. Messi byl po finále vyhlášen nejlepším hráčem turnaje.

Barcelona letos vyhrála španělskou ligu i pohár, Ligu mistrů a evropský a španělský Superpohár. "Tohle půjde těžko zopakovat. Před námi to nikdo nedokázal. Je to historický večer," řekl záložník Xavi.

V triumf na mistrovství světa klubů proměnil tým trenéra Pepa Guardioly až třetí finálovou účast. O titul hrál na turnaji také v letech 1992 a 2006.

Guardiola: Bylo to hrozně napínavé

Guardiola po utkání bojoval s dojetím. "Bylo to hrozně napínavé. Prohrávali jsme a zbývalo už jen málo času," svěřoval se trenér, který v 38 letech dokázal to, co nikdo před ním. "V poločase jsem hráčům říkal, že musejí více bojovat. Do té doby to bylo mdlé. Takovéhle finále si zaslouží lepší boj," prohlásil.

Podle kouče Estudiantes Alejandra Sabelly jeho týmem otřásl Pedrův vyrovnávací gól. "Byli jsme tak blízko splnění našeho snu. To, že vyrovnali takhle těsně před koncem, hrozně bolí," uvedl. "Ale když nastupuje proti týmu, jako je Barcelona, tak je porážka ten nejpravděpodobnější výsledek," řekl Sabella.

V týmu poražených nenavázal kapitán Juan Sebastián Verón na svého otce, který s Estudiantes vyhrál v roce 1968 tehdejší Interkontinentální pohár.

Jihokorejský Pohang skončil třetí

Pohang si třetí místo zajistil výhrou 4:3 v penaltovém rozstřelu s mexickým Atlante. V normální hrací době skončil zápas 1:1, prodloužení se nehrálo.

Vítěze asijské Ligy mistrů Pohang poslal do vedení tři minuty před poločasem Denilson. Pro brazilského útočníka to byl čtvrtý gól ve třech zápasech na turnaji ve Spojených arabských emirátech. O vyrovnání se minutu po zahájení druhé půle postaral útočník Rafael Márquez Lugo.

Když byl výsledek zápasu po devadesáti minutách nerozhodný, následoval rovnou penaltový rozstřel. V něm Pohang zvítězil 4:3.

Fotbalové mistrovství světa klubů v Abú Zabí:
Finále: FC Barcelona - Estudiantes 2:1 po prodl.
Branky: 89. Pedro, 110. Messi - 37. Boselli. Diváci: 43.050.
O 3. místo: Pohang - Atlante 1:1 (1:0), pen. 4:3
Branky: 42. Denilson - 46. Marquez.

Reklama