Hlavní obsah

Nejlepším fotbalistou roku byl vyhlášen Lionel Messi

CURYCH

Argentinec Lionel Messi získal po Zlatém míči další ocenění, když zvítězil v anketě FIFA o nejlepšího fotbalistu roku 2009. Útočník Barcelony převzal cenu, o níž hlasují reprezentační trenéři a kapitáni, v curyšské Opeře na večerním galavečeru.

Foto: Steffen Schmidt, ČTK/AP

Argentinský fotbalista Lionel Messi s cenou pro vítěze ankety FIFA pro nejlepšího fotbalistu roku 2009.

Článek

Messi vyhrál anketu FIFA jako první argentinský fotbalista v historii. Loni i předloni skončil druhý, ale tentokrát zvítězil s drtivým náskokem. Od hlasujících dostal 1073 bodů a obhájce trofeje Portugalce Cristiana Ronalda, jenž se v létě díky přestupu z Manchesteru United do Realu Madrid za 2,5 miliardy korun stal nejdražším hráčem všech dob, porazil o 721 bodů. Třetí skončil další hráč Barcelony Španěl Xavi se 196 body.

Na Nou Camp putuje cena poprvé od roku 2005, kdy ji podruhé za sebou dostal Brazilec Ronaldinho. Letošní dominantní postavení Barcelony potvrdilo třetí místo Xaviho a pátá příčka Andrése Iniesty.

K prvenství drobné argentinské hvězdy přispěl i trenér české reprezentace Michal Bílek, který při hlasování dal Messiho na první místo. Na druhé zapsal Cristiana Ronalda na třetí Zlatana Ibrahimovice. Brankář a kapitán národního týmu Petr Čech určil jiné pořadí: 1. Xavi, 2. Messi, 3. Cristiano Ronaldo.

Jméno českého fotbalisty v nominaci na cenu FIFA druhý rok po sobě chybělo. Naposledy byl mezi kandidáty v roce 2007 právě gólman Chelsea Čech.

Pětice nominovaných hráčů na ocenění Fotbalista roku v anketě FIFA. Zleva Cristiano Ronaldo, Andres Iniesta, Kaká, Lionel Messi a Xavi.foto: Reuters/Arnd Wiegmann

Messiho triumf potvrdil "pravidlo" posledních let, že vítěz Zlatého míče vládne i hlasování FIFA, které nebylo porušeno od roku 2005. Argentinský reprezentant letos vyhrál s Barcelonou rekordních šest trofejí. Hvězdný soubor kouče Pepa Guardioly ovládl španělskou ligu i pohár, Ligu mistrů, evropský a španělský Superpohár a naposledy v minulém týdnu klubové mistrovství světa.

"Je to úžasné završení roku, který nemohl být lepší," uvedl Messi, jenž v sobotu gólem v prodloužení rozhodl o vítězství katalánského celku ve finále MS s Estudiantes. "Tahle cena je třešničkou na dortu," řekl hráč, jenž v minulé sezóně nastřílel v 51 zápasech 38 gólů. V tomto ročníku skóroval ve 22 utkáních patnáctkrát.

Zatímco v klubu nástupce legendárního Diega Maradony září, s reprezentací se mu tolik nedaří a dlouho se museli Argentinci strachovat o postup na mistrovství světa. Messi přiznal, že ho trápí rozdílné výkony, ale nedokáže si je vysvětlit.

"Štve mě to. Jsem Argentinec a cítím v tom dresu odpovědnost. Dávám do toho v reprezentaci vše," uvedl v Curychu. "Snažím se hrát stejně, ale v kvalifikaci jsme to měli komplikované a museli jsme o postup hodně bojovat. Mistrovství světa však bude úplně něco jiného a věřím, že bude lepší pro mě i celý tým," prohlásil Messi.

Nejlepší hráčkou Marta

Nejlepší hráčkou světa byla počtvrté za sebou vyhlášena Brazilka Marta, s níž si v příští sezóně zahraje americkou ligu v dresu Los Angeles Sol česká fotbalistka Pavlína Ščasná.

Brazilská fotbalistka Marta s cenou FIFA pro nejlepší fotbalistku roku 2009.foto: ČTK/AP/Michael Probst

Loňský vítěz hlavní ankety Cristiano Ronaldo se stal prvním nositelem ceny za nejhezčí gól roku, který začala FIFA udělovat v tomto roce. Trofej pojmenovaná po legendárním kanonýrovi Ferenci Puskásovi obdržel z rukou jeho vdovy a liberijské fotbalové legendy George Weaha za svou trefu ze čtvrtfinále Ligy mistrů proti Portu, v němž skóroval nádhernou ranou z 35 metrů. Od fanoušků dostal v hlasování na internetu přednost před dalšími devíti nominovanými.

Cristiano Ronaldo (vlevo) přebírá ocenění za nejhezčí gól roku od Erzsebet Puskásové, vdově po Ferenci Puskásovi, a od liberijské fotbalové legendy George Weaha.foto: ČTK/AP/Michael Probst

Cenu fair play obdržel in memoriam legendární anglický kouč Sir Bobby Robson, který letos v červenci prohrál dlouholetý boj s rakovinou. FIFA ocenila jeho lidské kvality, které prokazoval během hráčské i trenérské kariéry.

Prezidentovu cenu za mimořádný přínos fotbalu předal šéf FIFA Joseph Blatter jordánské královně Ranje za vzdělávací projekt 1GOAL.

Anketa Mezinárodní fotbalové federace FIFA:
Nejlepší hráč roku 2009: 1. Messi (Arg./Barcelona) 1073 bodů, 2. Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid) 352, 3. Xavi (Šp./Barcelona) 196, 4. Kaká (Braz./Real Madrid) 190, 5. Iniesta (Šp./Barcelona) 134.
Nejlepší hráčka roku 2009: 1. Marta (Braz.) 833, 2. Prinzová (Něm.) 290, 3. Smithová (Angl.) 252, 4. Cristiane (Braz.) 239, 5. Gringsová (Něm.) 216.

Reklama