Hlavní obsah

„Francouz“ Plašil českou fotbalovou kometou roku 2009

Pavel DosadilSport.cz

Nebyl to rok, v němž by český fotbal sbíral úspěchy. Naopak. Reprezentace nepostoupila na mistrovství světa, kluby se znovu neprosadily v pohárové Evropě. Byly však i světlé výjimky. Sport.cz položil deseti fotbalovým osobnostem anketní otázku, který český hráč je v roce 2009 nejpříjemněji překvapil. Vítězem je francouzský legionář Jaroslav Plašil.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Jaroslav Plašil v dresu Bordeaux

Článek

Na jaře zachraňoval Osasunu Pamplona ve španělské lize, na podzim se vyhříval s Bordeaux na špici ve Francii. Vidět byl také v Lize mistrů a v reprezentaci byl Jaroslav Plašil jako jeden z mála spolehlivý. Proto obsadil v podzimní části Zlatého míče České republiky druhé místo hned za vedoucím Petrem Čechem. Podle expertů, které Sport.cz oslovil, je pak Plašil českým překvapením roku. Loni v této anketě zvítězil turínský stachanovec Pavel Nedvěd před petrohradským carem Radkem Šírlem.

Prosadil se v Bordeaux a má velký potenciál

Plašil dostal hlas od internacionálů Přemysla Bičovského, Ladislava Vízka a Petera Herdy, dlouholetého předsedy disciplinárky Alexandra Károlyiho, komentátora Jaromíra Bosáka a Sport.cz.

„Plašil je v ideálním hráčském věku, přestoupil do špičkového týmu francouzské ligy a v Bordeaux i v reprezentaci patřil vždy k nejlepším. Uplatnil nasbírané zkušenosti z Monaka, Osasuny i národního týmu, velký potenciál má navíc stále před sebou,“ vyzdvihuje Károlyi. „Prosadil se i v Bordeaux, a to je kvalita. Kdyby šlo o domácí ligu, tak to byli Hubník nebo Hloušek. Oba udělali velký skok dopředu a těžko říci, ke komu z nich bych se přiklonil,“ připomíná Bosák.

Když nehraje Rosický, může Plašil táhnout zálohu

Vítěz letos přesvědčil i kritiky, kteří mu dřív příliš nedůvěřovali. „Musím se přiznat, že mi Plašil dlouho nebyl po chuti. V klubu i v reprezentaci se však ukazuje velmi dobře. Dokonce tak, že pokud nemůže hrát Rosický, nejvíc mi připomíná Nedvěda. Je to spolehlivější tahoun zálohy než Jarolím či Matějovský. A s Bordeaux se neztratil ani v Lize mistrů,“ uznává Herda.

Jeho kolegové připomínají, že letos velká konkurence nebyla. „Výrazný kvalitativní posun byl vidět u málokterých českých hráčů. Ale především za podzim jmenuji Plašila, v Bordeaux se uvedl výborně,“ říká Bičovský. „Posunů opravdu moc nebylo. Venku ani v lize nikdo neřádil. Rád bych tam viděl třeba Necida, ale ten má ještě čas. Takže Plašil, ten v Bordeaux aspoň hraje. Už to je úspěch, navíc dobře,“ přizvukuje mu Vízek.

Sparta vzkřísila Hubníka a on zase ji

Druhé místo patří zástupci Gambrinus ligy. Roman Hubník ve Spartě úspěšně oživil svou kariéru a řekl si o hostování v Hertě Berlín. Letenský stoper dostal hlas od trenéra Petra Uličného a internacionála Miroslava Kadlece. Ve Zlatém míči je Hubník zatím pátý, nejvýše z hráčů působících v domácí soutěži.

„Hubník v lize čněl a ve dvojici s Řepkou mu to šlo. S nimi v sestavě byla Sparta o třídu výš než bez nich. Když byl v Rusku, nikdo o něm nevěděl, teď se pořádně připomněl,“ poukazuje Kadlec. „Roman se dostal až do reprezentace a mám k němu i vztah, protože jsem ho sám trénoval. Jinak bych jmenoval i Hlouška ze Slavie a Švancaru ze Slovácka do doby, než dostal dlouhý trest,“ přidává se Uličný.

Bodovali také Lička, Kušnír a Řepka

Další tři hráči dostali po jednom hlasu. „Nejvíc mě překvapil Mario Lička, přestože na turnaji v Emirátech se mu vystoupení v reprezentaci nepovedlo a svezl se tam s celým týmem. Byl to pro náš fotbal trochu zapomenutý hráč. Potácel se v cizině, ale v Baníku zase ožil. Pokud jde o hráče působící v cizině, tak bych také uvedl Plašila, který je ve Francii oporou,“ hlasuje trenér Stanislav Levý.

„Moc velký výběr není. Zůstanu patriot a uvedu Ondřeje Kušníra. Udělalo mi obrovskou radost, že se dostal do reprezentace,“ říká na adresu sparťanského obránce internacionál Lubomír Vlk, viceprezident FC Vítkovice.

„Asi je to ode mě, sparťana, blbé, ale pro mě je to Tomáš Řepka. Hrál celý rok dobře, což je u něj standard, a když chyběl, bylo všechno špatně. Je to navíc pilíř celé naší ligy,“ uzavírá další internacionál Horst Siegl.

Reklama