Hlavní obsah

Bývalý šéf afghánského fotbalu unikl zatčení za obtěžování hráček

Kábul

Afghánským speciálním jednotkám se nepodařilo zatknout bývalého šéfa tamní fotbalové federace Kiramuddina Karima, jenž je obviněn ze sexuálního napadení a obtěžování několika členek ženského národního týmu. Světová federace FIFA mu za to loni udělila doživotní zákaz působení ve fotbale a pokutu milion franků (nyní 24 milionů korun).

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Vrtulníky nad Kábulem, ilustrační foto.

Článek

Na Karima vydaly v souvislosti s kauzou zatykač afghánské úřady. Bývalý šéf afghánského fotbalu se uchýlil do vesnice v provincii Pandžšír, kde má dům a žije tam jeho rodina.

V červenci afghánský prezident Ašraf Ghaní vyzval tamní občany, ať Karima vydají, aby mohl čelit spravedlnosti. Jeho vláda má nicméně v horských oblastech jen omezené pravomoci a neuspěla ani nedělní akce pozemních a vzdušných jednotek. Ty se ve vesnici setkaly s ozbrojeným odporem, při konfrontaci nicméně nebyl nikdo zabit ani zraněn.

Karimův doživotní distanc v červenci potvrdil i Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne, jenž uvedl, že se šéf svazu vůči reprezentačním fotbalistkám dopustil "otřesných skutků". Hráčky Karima obvinily z psychického a sexuálního zneužívání během pěti let od roku 2013. Fotbalistky svědčily za přísných bezpečnostních podmínek, na tajných místech, po telefonu a pomocí zařízení šifrujícího hlas.

Reklama