Hlavní obsah

Šéf FIFA čelí dalšímu skandálu. Svému synovci přihrál kšeft s lístky za 376 miliónů eur

LONDÝN

První muž světového fotbalu Sepp Blatter čelí dalšímu skandálu. Na britských ostrovech vyrukovali s obviněním, že prezident FIFA pomohl svému pětačtyřicetiletému synovci Phillippovi Blatterovi vyhrát tendr na prodej vstupenek na zápasy mistrovství světa 2010, v jejichž ceně je zahrnuto jídlo, pití, občerstvení a služby hostesek. Blatterovu synovci plyne z jejich prodeje profit 376 miliónů eur.

Článek

K atakům na prvního muže světového fotbalu Seppa Blattera dochází na ostrovech pravidelně, anglický investigativní žurnalista Andrew Jennings dokonce o korupci panující mezi světovou fotbalovou generalitou zastřešenou samotným třiasedmdesátiletým prezidentem FIFA napsal knihu "Faul", kterou se snažila FIFA zakázat. Aby ne, když v ní Jennings snáší důkazy o úplatcích, zmanipulovaných volbách, skandálech s volebními lístky...

Nová aféra s výběrovým řízením společnosti, jež bude distribuovat 380 tisíc vstupenek na fotbalové mistrovství světa, v jejichž ceně je zahrnuto jídlo, pití, občerstvení a služby hostesek, zmiňované podezření umocňuje. Tendr totiž vyhrála společnost Invest, jejímž šéfem je Blatterův synovec Phillippe, který má navíc desetiprocentní akcionářský podíl v dceřinné společnosti Match.

Zmiňované vstupenky se budou prodávat od 990 eur za kus, na rozhodující zápasy šampionátu však až za 4125 eur za jeden lístek. Na ostrovech promptně vypočetli, že by profit firem Blatterova synovce z prodeje vstupenek mohl dosáhnout 376 miliónů eur.

Skandál se dostal už i do dolní komory britského parlamentu. „Nesmí docházet k tomu, aby rodinní příslušníci a příbuzní měli výhody z pořádání sportovních akcí,“ prohlásil představitel liberálních demokratů Don Foster.

FIFA ovšem popírá, že by pří výběrovém řízení byl Blatterův synovec nějak zvýhodněn. Přiznala sice, že rodinné vazby v tomto obchodě existují, resolutně ale popírá, že by prezident FIFA za svého synovce nějak intervenoval, natož že by mu k zakázce dopomohl.

„Proběhlo otevřené výběrové řízení, v němž vyhrála společnost, která předložila nejvyšší nabídku,“ tvrdí pro Sunday Express mluvčí FIFA Delia Fischer.

Reklama