Hlavní obsah

Angola zatkla dva muže v souvislosti s útokem na fotbalisty Toga

LUANDA

Angolská policie zatkla dva muže, kteří se údajně podíleli na pátečním ozbrojeném útoku na autobus s fotbalovou reprezentací Toga. Informovaly o tom v pondělí podle agentury Reuters angolské úřady.

Foto: Siphiwe Sibeko , Reuters

Záchranáři nakládají do sanitky težce zraněného hráče Toga Kodjovu Obilaleho.

Článek

Při útoku přišli o život tři lidé včetně dvou členů tožského mužstva. Dalších osm tožských fotbalistů bylo zraněno. Po útoku tožská reprezentace na výzvu vlády v Lomé svou účast na šampionátu zrušila.

K útoku na fotbalisty, kteří přijeli na mistrovství Afriky pořádané v Angole, se přihlásila separatistická skupina Fronta za osvobození enklávy Cabinda (FLEC), bojující za osamostatnění stejnojmenné angolské provincie. Právě v této provincii se má konat část šampionátu.

"Dva členové FLEC byli v neděli zadrženi na místě incidentu," uvedly angolské úřady v prohlášení, z něhož citovala vládní tisková agentura Angop. Separatisté z organizace FLEC bojují za nezávislost na Angole více než tři desetiletí a hrozí dalšími útoky.

Dva fotbalisté byli zraněni

Z fotbalistů měli po pátečním incidentu nejvážnější zranění obránce Serge Akakpo, který utrpěl velkou ztrátu krve, a brankář Kodjovi Obilale. Oba jsou již mimo ohrožení života, avšak Obilale má v břiše stále kulku, kterou se rozhodli lékaři nevyndat, jelikož by to hráčův stav spíše zkomplikovalo.

"Jsme potěšeni průběhem léčby. Stále sice (Obilale) zůstává na jednotce intenzivní péče, je však už mimo nebezpečí. Jeho zranění bylo hodně vážné a hrozila infekce, proto jsme se rozhodli do břicha nyní nezasahovat a kulku tam ponechat," citovaly zahraniční agentury chirurga Kena Boffarda ze soukromé kliniky v jihoafrickém Johannesburgu, kde Obilale leží. Podle Boffarda je předčasné říci, zda se Obilale ještě vrátí k fotbalu.

Vůdce rebelů v pondělí uvedl, že útočníci chtěli zasáhnout pouze doprovodné bezpečnostní vozidlo a nikoli tým. "Cílem tohoto útoku nebyli tožští hráči, ale angolské síly v čele konvoje," řekl generální tajemník FLEC Rodrigues Mingas zpravodajské stanici France 24. "S Tožany nemáme co do činění a africké rodiny a tožská vláda mají naši soustrast," dodal.

Tožští fotbalisté ve svých výpovědích uvedli, že palba na autobus trvala nejméně čtvrt hodiny. Tým se do země vrátil v neděli. Tožský ministr sportu však řekl, že doufá, že se stále budou moci šampionátu zúčastnit.

Angolská vláda dosud prohlašovala, že separatisty potlačila. Do přípravy šampionátu prý investovala miliardu dolarů (asi 18,5 miliardy korun), aby ukázala, že země se pomalu vzpamatovává z občanské války.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň