Hlavní obsah

Malawi se dočkalo historicky první výhry na mistrovství Afriky

Fotbalisté Malawi se dočkali prvního vítězství na mistrovství Afriky v historii. Ve svém úvodním utkání na šampionátu v Angole v pondělí překvapivě porazili 3:0 Alžírsko, které se kvalifikovalo na mistrovství světa v JAR.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Fotbalisté Malawi se radují z branky.

Článek

Malawi si premiérovou výhru připsalo při své druhé účasti na turnaji. Poprvé na africkém šampionátu startovalo v roce 1984, kdy získalo jediný bod.

O vítězství nad Alžírskem rozhodli hráči Malawi už v prvním poločase, kdy se trefil Russell Mwafulirwa a Elvis Kafoteka. Po přestávce přidal třetí gól před téměř prázdným stadionem Davi Banda.

Ve skupině B uhrál jeden z favoritů na titul Pobřeží slonoviny jen bezbrankovou remízu s Burkinou Faso. Střelecky nedokázal prosadit ani nejlepší kanonýr anglické ligy Didier Drogba z Chelsea. Zápas v provincii Cabinda, kde v pátek zaútočil separatista se samopalem na výpravu Toga, provázela přísná bezpečnostní opatření. Policie prohledávala auta kolem stadionu a nad hřištěm kroužil vrtulník s ozbrojenci na palubě.

Ke svému úvodnímu duelu ve stejné skupině proti Ghaně mělo nastoupit Togo. Tým však po ozbrojeném útoku, při němž zemřeli tři lidé, z Angoly odletěl a organizátoři potvrdili jeho diskvalifikaci.

Skupina A:
Malawi - Alžírsko 3:0 (2:0)
Branky: 17. Mwafulirwa, 35. Kafoteka, 48. Banda.
Skupina B:
Pobřeží slonoviny - Burkina Faso 0:0.

Reklama

Související témata: