Hlavní obsah

Vratislav vybrala novou firmu, která postaví stadión pro ME 2012

VARŠAVA

Stadión pro fotbalové mistrovství Evropy 2012 v polské Vratislavi postaví německá firma Max Bögl. V pondělí to oznámil vratislavský starosta Rafal Dutkiewicz. Město koncem loňského roku kvůli zpoždění, jež stavba nabírala, vypovědělo smlouvu firmě Mostostal. Euro 2012 pořádá Polsko spolu s Ukrajinou.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Oficiální logo mistrovství Evropy ve fotbale pro rok 2012.

Článek

Zakázka za 655 miliónů zlotých (4,2 miliardy korun) má být hotova do poloviny příštího roku, cena se ale může o několik procent zvýšit. Závisí to na tom, na kolik město ocení práci, kterou odvedl Mostostal. Společnost Max Bögl, s níž by mohl spolupracovat polský Budimex, by se stavebními pracemi měla pokračovat od začátku března.

Představitelé Vratislavi předpokládají, že stadión bude stát v termínu. Nicméně experti tak optimističtí nejsou. Pokud by se stavba vratislavského stadiónu, kam se má vejít 43 000 fanoušků, opožďovala, mohl by se do hry o Euro 2012 vrátit Krakov, který chtěl zápasy mistrovství hostit také. Tamní stadión by měl podle slibů radnice být hotov v polovině letošního roku.

Podle současných plánů se mistrovství Evropy v roce 2012 má v Polsku vedle Vratislavi hrát ve Varšavě, Poznani a Gdaňsku. Na Ukrajině se zápasy uskuteční v Doněcku, Lvově, Charkově a Kyjevě. Rozhodla o tom v prosinci UEFA.

Reklama

Související témata: