Hlavní obsah

Postup Alžírska na Africkém poháru? Nejdříve žvásty, teď přišlo přiznání!

Nejdříve si svými žvásty uřízl pořádnou ostudu, teď z něho přece jen přiznání vypadlo. „Ano, dvacet minut před koncem jsem svým hráčům skutečně přikázal, aby neútočili, protože bezgólová remíza vyhovovala všem,“ přiznal trenér alžírské fotbalové reprezentace Rabah Saadane pro BBC Sport, že konec duelu Angola - Alžírsko v základní skupině Poháru afrických národů byl zrežírován.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Fotbalisté Alžírska se radují na mistrovství Afriky z postupu.

Článek

Bezgólová remíza vyhovovala oběma týmům, neboť zaručovala postup ze skupiny do play-off jak domácí Angole, tak i Alžírsku. Tomu i přesto, že skončilo skupinu s pasivním skóre 1:3. Nutno dodat, že na úkor Mali, jemuž výhra nad Malawi v současně hraném střetnutí a tudíž aktivní skóre 7:6 nebylo nic platné, neboť o postupujících rozhoduje na Africkém poháru při rovnosti bodů vzájemný zápas. A ten Alžírsko vyhrálo nad Mali 1:0.

Podle toho také utkání Angola - Alžírsko vypadlo. Hlavně ve druhém poločase se hráči obou týmů báli překročit půlící čáru, natož pak vystřelit směrem k soupeřově bráně.

„Fraška, která neměla se sportovním zápolením vůbec nic společného. Oba celky odmítaly hrát, jejich počínání bylo v rozporu se sportovní etikou a fair play,“ rozčiloval se sekretář fotbalového svazu Mali Boubacar Thaim a ve stejném duchu sepsal protest adresovaný organizačnímu výboru, FIFA i Africké fotbalové konfederaci.

Slyšení se mu však nedostalo, natož aby se dočkal sankcí, které požadoval. A to přesto, že trenér Alžírka Rabah Saadane přiznal, že ani jedno mužstvo nemělo skutečně zájem hrát, natož vyhrát. „Zápas probíhal podle pravidel, ale když se dvacet minut před koncem vše vyvíjelo v náš prospěch, skutečně jsem hráčům přikázal, aby se aktivity zdrželi a hráli na remízu. Chápu rozčarování Mali, ale takový je reglement Afrického poháru. Mně se také nelíbí a je třeba ho změnit. Tentokrát promluvil v náš prospěch,“ rozpovídal se alžírský kouč, jenž ještě čtyřiadvacet hodin předtím pěl na zápas slova chvály a mluvil o svých hráčích jako o hrdinech.

„Nemyslím, že by se v podobné situaci zachovala jiná mužstva jinak, že by se hnala vpřed a riskovala, že dostanou gól. Uznávám, v našem zápase se fotbal moc nehrál, protože všichni se báli jít do rizika, ale je to až tak nepochopitelné?“ nechal se slyšet angolský legionář hrající v Leeds United Rui Marques.

Reklama

Související témata: