Hlavní obsah

V semifinále Tipsport ligy jsou Plzeň, Žilina, Olomouc a Kladno

BRNO

Do semifinále zimní Tipsport ligy postoupily tři české ligové celky Plzeň, Olomouc, Kladno a slovenská Žilina. Kladno ve středu ve čtvrtfinále porazilo Jablonec 2:0, Olomouc těsně přehrála slovenskou Senicu 2:1, Plzeň rovněž postoupila po těsné výhře 1:0 nad Dynamem Drážďany z třetí německé ligy a Žilina si jednoznačně zajistila postup po vysoké výhře 7:1 nad Trenčínem. V sobotním semifinále na sebe narazí Plzeň se Žilinou a Kladno s Olomoucí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kamil Vacek ze Sparty (vlevo) v souboji s Pavlem Horváthem z Plzně (uprostřed). (ilustrační foto)

Článek

Fotbalisté Kladna se střetli s Jabloncem v pražském Edenu a výhru jim zajistil Pavel Bartoš. V závěru ještě po kombinační akci zvýšil Jan Procházka. Kladno tak postoupilo do semifinále této soutěže podruhé za sebou, i proto měl kouč Martin Hřídel z výkonu svého týmu radost. "Máme za sebou čtvrté utkání Tipsport ligy a myslím, že jsme předvedli nejkombinačnější fotbal. Jsme rádi, že se nám podařilo navázat na loňský ročník a znovu jsme se dostali do semifinále," pochvaloval si kouč Kladna.

Olomouci se proti Senici dlouho nedařilo především v koncovce, naopak soupeř si vytvořil lehkou převahu. Tu vyjádřil v 21. minutě vedoucí brankou, kdy ale míči dopomohl do vlastní sítě obránce Škerle. Po změně stran Sigma zlepšila pohyb, ovládla střed hřiště a měla vytrvalou územní převahu. V 54. minutě vyrovnal Hořava a dvanáct minut před koncem rozhodl o vítězství Sigmy Ordoš.

Žilina si ve slovenském duelu doslova pohrála s Trenčínem, kterému nastřílela sedm branek. Po dvou gólech vstřelili Oravec a Majtan, po gólu přidali Piaček, Fótyik a Angelovič. Ráz jednoznačnému průběhu zápasu udal bleskový úvod Žiliny, která po šesti minutách vedla 2:0. Poté snadno došla ke své čtvrté výhře ze čtyř zápasů, v kterých nastřílela 19 branek.

Na vítězné vlně pokračuje i Plzeň, která svedla s Drážďany vyrovnanou partii. Po změně stran sice měla favorizovaná Viktoria opticky více ze hry, ale šance měl především český útočník Pavel Dobrý v drážďanském dresu. Jeho dva vzájemné souboje s brankářem Daňkem ale skončily vítězstvím plzeňských barev, a tak duel nakonec rozhodla dorážka Mária Milasinoviče, chorvatského útočníka, jenž je ve Viktorii na testech.

Spolu s ním se v západočeských barvách představil také Američan Johann Smith, který odehrál první poločas, ale příliš se neprosadil. "Měl jsem informace, že snad hrál za Bolton, a přiznám se, že jsem od něj určitě čekal mnohem víc," připustil po zápase plzeňský kouč Pavel Vrba. "Uvidíme, jestli se s některým z testovaných hráčů rozloučíme, zatím je všechno otevřené," dodal Vrba, který si zahraje proti Žilině, kde dříve působil.

Slavia porazila v přípravném utkání Bohemians Praha

Vedle Tipsport ligy se hrály i další přípravné zápasy. Hráči Slavie Praha porazili v prvním přípravném utkání po kondičním soustředění v Krkonoších Bohemians Praha vysoko 4:1. Na umělé trávě v Edenu k tomu přispěl gólem ve svém prvním startu v červenobílém dresu útočník Stanislav Tecl, který přišel na hostování z Jihlavy.

Skóroval i makedonský ofenzivní hráč Mirko Ivanovski, který je ve Slavii na testech. Druhý poločas odehrál ve výrazně prostřídané sestavě i Milan Kopic, který přichází na hostování z Heerenveenu, a do statistiky se zapsal vlastním gólem.

Fotbalisté Ostravy si pětigólovým vítězstvím nad divizním Havířovem spravili náladu po namáhavém kondičním soustředění v horách. Na umělé trávě ve Frýdku-Místku dnes brankami Krauta, Mičoly, Lukeše, Strnada a Zehera zdolali outsidera 5:1.

Slovácko prohrálo i svůj čtvrtý přípravný zápas, když znovu nestačilo na druholigový Zlín. Zatímco v Tipsport lize s ním prohrálo 2:3, dnes podlehlo 0:2. Vedoucí gól zaznamenal po rohovém kopu v 19. minutě hlavou Kroča a v poslední minutě přidal druhou branku Elšík.

Pouze bezbrankovou remízu uhráli ve večerní přípravě na umělém trávníku fotbalisté Brna s třetiligovým Znojmem. Zkušenější Brňané si sice vypracovali po přestávce o poznání více střeleckých šancí, ale Borák trefil jen břevno a Rabušic mířil do tyče.

V kombinované sestavě Brňanů zaujal stoper Križko, který díky svým útočným výpadům patřil k nejnebezpečnějším hráčům týmu. Několik slibných akcí předvedl i Okleštěk, jenž začal jako levý ofenzivní záložník a po přestávce se přesunul na post levého obránce.

Čtvrtfinále Tipsport ligy:
Dynamo Drážďany - Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)
Branka: 62. Milasinovič. Rozhodčí: Paták - Moudrý, R. Hrubeš. Diváci: 400.
Sestava Plzně: Daněk - Limberský, Hájovský, Bystroň (46. Navrátil), Jiráček - Petržela (46. Rezek), Horváth (46. Rýdel), Rada, Smith (46. Rajtoral) - Krbeček (46. Milasinovič), Bakoš (46. Střihavka).
AS Trenčín - MŠK Žilina 1:7 (1:3)
Branky: 30. Kubík - 6. a 43. Oravec, 55. a 75. Majtan, 2. Piaček, 65. Fótyik, 89. Angelovič. Rozhodčí: Kocián.
FK Senica - Sigma Olomouc 1:2 (1:0)
Branky: 21. vlastní Škerle - 54. Hořava, 78. Ordoš. Rozhodčí: Zelinka.
Sestava Olomouce: Lovásik - Nuc, Kalas, Škerle, Machalický - Petr (87. Kazár), Kaščák, Šultes (77. Štěpán), Hořava, Vašíček - Ordoš.
SK Kladno - Baumit Jablonec 2:0 (1:0)
Branky: 21. Bartoš, 78. Procházka. Rozhodčí: Hrubeš - Moudrý, Paták. Diváci: 100.
Kladno: R. Pavlík - Mráz, Beneš, Gross, Procházka - Bartoš, Szabo (81. Svoboda), Lička, Cigánek (81. Novotný) - Šilhan, Tatanašvili (78. Rada).
Jablonec: Špit - Zábojník, Huber, P. Pavlík, Jablonský (46. Krejčí) - Klapka, Michálek (46. Haurdič), Jarolím (46. Loučka), Eliáš (46. Valenta), Kovařík (63. Kocourek) - Vošahlík (41. Lafata).
Los semifinále fotbalové Tipsport ligy:
Sobota 23. ledna:
10:30 Viktoria Plzeň - MŠK Žilina (ČT4),
13:30 SK Kladno - Sigma Olomouc.
Přípravná fotbalová utkání:
1. FC Brno - 1. SC Znojmo 0:0
Sestava Brna: Doležal (46. Poláček) - Červinek (46. Michna), Križko, Jílek, Pejič (46. Belejík) - Schneider (46. Křeček) - Borák, Dostálek, Chlup (46. Radinovič), Okleštěk - Pacák (46. Rabušic).
Baník Ostrava - MFK Havířov 5:1 (3:0)
Branky: 13. Kraut, 23. Mičola, 40. Lukeš, 77. Strnad, 82. Zeher - 74. Valový. Rozhodčí: Matějek. Diváci: 200.
Sestava Ostravy:
I. poločas: Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Tchuř - Lukeš, Marek, Lička - Kraut, Adriano, Mičola.
II. poločas: Buček - Varadi, Coufal, Neves, Zawada - I Hjong-sang, Wojnar, Greguš - Zeher, Strnad, Vydra.
1. FC Slovácko - Tescoma Zlín 0:2 (0:1)
Branky: 19. Kroča, 90. Elšík.
Sestava Slovácka: Vašek - Kubáň, Ignatovič (46. Dragovič), Formánek (46. Němčický), Urbánek (46. Jeleček) - Fujerik (61. Hlúpik), Abrahám (66. Gonda), Valenta, Cleber (30. Randa) - Hesek (65. Nulíček), Švancara (46. Chmelíček).
FK Mladá Boleslav - Viktoria Žižkov 4:1 (2:0)
Branky: 45. a 52. Chramosta, 31. Sylvestre, 73. Opiela - 83. Kalod.
Sestava M. Boleslavi: Miller - Kalina, Janíček (46. Opiela), Procházka, Hrdlička - Mendy (63. Zahustel), Rajnoch, Sylvestre, Poláček - Chramosta (54. Bořil), Tafat.
Slavia Praha - Bohemians Praha 4:1 (2:0)
Branky: 3. vlastní Turtenwald, 17. Tecl, 52. Ivanovski, 71. Naumov - 55. vlastní Kopic. Rozhodčí: R. Hrubeš.
Slavia I. poločas: Vaniak - Krajčík, Vomáčka, Čelůstka, Hubáček - Grajciar, Trapp, Koreš, Hloušek - Vlček, Tecl.
Slavia II. poločas: Hanuš - Krajčík, Hošek, Kopic, Hubáček - Kysela, Janda, Trapp (71. Duranski), Trubila - Naumov, Ivanovski.
Bohemians Praha: Belaň - Macháček, Lencevič (55. Demeter), Horáček, Modeste - Turtenwald - Flachbart (52. Fenyk), Dobeš, Grznár - Kincl (55. Ibe), Pospíšil (68. Wakui).

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň