Hlavní obsah

Žilinu ve finále fotbalové Tipsport ligy vyzve Olomouc

Druhým finalistou 13. ročníku zimní fotbalové Tipsport ligy se stala Sigma Olomouc. Na umělé trávě v Edenu v sobotu Hanáci porazili v semifinále 2:1 Kladno, které tak nezopakuje loňskou finálovou účast. Olomouc je ve finále poprvé a v neděli se v něm utká od 10:30 s Žilinou. V 14:30 začne souboj o třetí místo mezi Kladnem a Plzní.

Článek

Hanáci nastoupili s velice mladým týmem bez řady opor, přesto byli od prvních minut lepším mužstvem. Nevynechali žádnou příležitost k rychlému protiútoku a jeden z nich ve 29. minutě zakončil Nuc, který si naběhl na centr Pospíšila z levé strany a míč bez problémů poslal do odkryté branky.

Po změně stran Kladno přidalo. Nejblíže vyrovnání byl v 73. minutě po hezké akci Zoubek, ale trefil jen tyč Blahovy branky. Osm minut před koncem pojistil olomoucký postup Hořava a nic na tom nezměnil ani vlastní gól Komárka těsně před koncem.

"Bylo to sice přípravný zápas, ale určitě prestižní, protože se hrálo o postup do finále. Vidím dvě hlavní pozitiva. Porazili jsme Kladno, což se nám už dlouho nepovedlo, a zítra hrajeme ranní zápas, takže budeme brzo doma," řekl olomoucký kouč Zdeněk Psotka. Postavit velice mladý celek byl jeho záměr. "Aby si vyzkoušeli, jaké to je hrát proti ligovým soupeřům," uvedl Psotka.

Jeho protějšek Martin Hřídel litoval, že Kladenští v prvním poločase nedokázali navázat na dobrý výkon ze čtvrtfinále s Jabloncem. "Soupeř lépe kombinoval a byl rozhodně lepší v pohybu. Ve druhém poločasu jsme mohli vyrovnat, ale nepovedlo se a musím konstatovat, že zaslouženě do finále postoupila Olomouc," řekl Hřídel.

Žilina rozhodla za čtyři minuty

Prvními finalisty zimní fotbalové Tipsport ligy jsou hráči Žiliny. V úvodním pražském semifinále v sobotu zdolali Viktorii Plzeň přesvědčivě 3:0, když o výhře rozhodli třígólovou kanonádou v rozmezí pouhých čtyř minut druhé půle.

Plzeňský kouč Pavel Vrba uznal, že soupeř byl pohyblivější. "Asi měl na zdejší terén i lepší obutí, ale na to se nechci vymlouvat. Žilina podala dobrý výkon, měla i více šancí a zaslouženě vyhrála," uvedl Vrba. "Myslím, že pro nás to byl zápas, který nám otevře oči, jsem za něj velmi rád. Musíme být ještě disciplinovanější hlavně v defenzivě," řekl trenér, který před Plzní vedl právě Žilinu.

Zápas, hraný na umělé trávě v Edenu, přinesl i v mrazivém počasí kvalitní fotbal. Hráči obou týmů se dobře pohybovali i kombinovali. V prvním poločase byl duel hodně vyrovnaný, k vedení měli blíže plzeňští fotbalisté, ale Petrželova střela těsně před přestávkou skončila na břevně.

Po změně stran nevyužili své šance Střihavka ani Bystroň a v závěrečné půlhodině udeřila Žilina. V 70. minutě se prosadil Rilke, i když se štěstím. Šel sám na brankáře Ticháčka, míč se ale mu zamotal mezi nohy a nakonec se dokutálel za brankovou čáru, i když střelec upadl.

Než se Plzeň vzpamatovala, srazil ji definitivně Majtan, kterého český kouč Pavel Hapal zkouší z Petržalky. Nejprve obešel i Ticháčka a skóroval do prázdné branky, o minutu později se dostal díky své rychlosti před Navrátila a zpečetil žilinský postup do nedělního finále.

Další přípravná klání

Nezahálely ani další ligové kluby. Sparta střelecky zářila při svých prvních přípravných duelech v zimní pauze a ve dvojzápase pokořila třetiligový Vltavín shodnými výsledky 9:0. V druhém utkání se blýskl útočník Bony Wilfried, který nasázel šest branek.

Upozornili na sebe ale i další kanonýři. Loňský nejlepší ligový střelec Andrej Kerič, který na podzim skóroval jen jednou, čistým hattrickem pomohl Liberci k výhře nad druholigovou Vlašimí 3:2, Kerič se třikrát prosadil během úvodních 17 minut.

Poprvé v ostravském Baníku skóroval i sedmnáctiletý talent Matěj Vydra, za nějž Ostrava před dvěma týdny zaplatila Jihlavě přes 20 milionů korun. Vydra zaznamenal dvě branky, jimiž v závěru zpečetil vysokou výhru nad HFK Olomouc 5:0.

První vítězství v přípravě si připsali i lídři fotbalové ligy z Teplic. Po třech nepovedených zápasech v Tipsport lize a remíze s Bohemians 1905 dnes Severočeši zdolali druholigový Most 3:2.

Další tým z předních pater ligové tabulky, čtvrtý Jablonec, vyhrál nad Bohemians Praha 3:2. Poraženým mohla spravit náladu skutečnost, že se definitivně dohodli na spolupráci se zkušeným útočníkem Michalem Pospíšilem. Mistr Evropy do 21 let z roku 2002 s pražským klubem podepsal dvouletou smlouvu.

V přípravě se dál trápí Slovácko. Jihomoravané prohráli už pátý zápas, když jejich skalp získala Dubnica (1:0). Dvě výhry si naopak připsalo Brno. Divizní Rousínov zdolalo hladce 6:1, na výhru s druholigovým Třincem se nadřelo víc, když rozhodla jediná trefa obránce Križka.

Proti Třinci odehrál první poločas i devatenáctiletý středopolař Lukáš Mareček, který má prý blízko k přestupu do Anderlechtu Brusel. Brňané naopak zkoušejí švédského útočníka Marka Hanssona a makedonského forvarda Jovana Kostovského.

Semifinále zimní fotbalové Tipsport ligy v Praze:
Viktoria Plzeň - MŠK Žilina 0:3 (0:0)
Branky: 73. a 74. Majtan, 70. Rilke. Rozhodčí: Příhoda - Kovařík, Teuber. ŽK: Limberský, Bystroň (oba Plzeň).
Sestava Plzně: Ticháček - Limberský, Navrátil, Bystroň, Jiráček (78. Darida) - Petržela (78. Vrzal), Horváth, Rada (64. Rýdel), Rezek (64. Rožman) - Bakoš, Střihavka (64. Krbeček).
SK Kladno - Sigma Olomouc 1:2 (0:1)
Branky: 88. vlastní Komárek - 29. Nuc, 82. Hořava. Rozhodčí: Příhoda - Teuber, Kovařík. ŽK Cigánek.
Kladno: Tesař - Mráz, Gross, Beneš, Procházka - Holub (46. Bartoš), Lička, Zoubek, Novotný (60. Cigánek) - Zachariáš, Klinka (60. Szabo).
Olomouc: Blaha - Nuc, Dreksa (46. Škerle), Komárek, Heidenreich (81. Machalický) - Navrátil (46. Hořava), Šindelář, Pospíšil (46. Štěpán), Kazár - Šultes, Schulmeister (67. Petr).
Přípravná utkání:
Sparta Praha - Loko Vltavín 9:0 (5:0)
Branky: 7. a 75. Žofčák, 9. a 83. Jirouš, 12. a 86. Folprecht, 27. Kušnír, 45. Jurdík, 51. Glaser.
Sestava Sparty: Švenger - Kušnír, Hušek, Řepka, Polom - Žofčák, Kucka, Folprecht, Glaser - Jirouš, Jurdík.
Bohemians Praha - Baumit Jablonec 2:3 (1:2)
Branky: 15. Dobeš, 70. Horáček - 20. Kovařík, 28. Lafata, 65. Pavlík z pen.
Bohemians Praha: Pižanowski - Macháček, Horáček, Staško (46. Jelínek), Grznár (46. Flachbart) - Turtenwald (60. Ibe), Demeter - Dittrich (60. Fenyk), Mach (60. Očovan), Dobeš - Pospíšil (60. Kincl).
Jablonec: I. poločas: Špit - Michálek, Huber, Drsek, Krejčí - Hovorka, Loučka, Valenta, Kovařík - Steiner, Lafata. II. poločas: Frydrych - Zábojník, Pavlík, Krejčí, Jablonský - Haurdič, Eliáš, Klapka, Kovařík - Mešanovič, Kocourek.
1.FC Slovácko - Dubnica 0:1 (0:1)
Branka: 12. Filo.
Sestava Slovácka: Filipko - Randa (46. Němčický), Ignatovič, Dragovič, Kubáň - Fujerik (46. Gonda), Abrahám (46. Daníček), Valenta, Urbánek (46. Jeleček) - Švancara (33. Hesek), Nestoroski (64. Ondřejka).
Teplice - Most 3:2 (3:1)
Branky: 20. Mahmutovič, 24. Vondrášek, 43. Verbíř - 6. Andrei, 53. Ruseckij.
Sestava Teplic: Slavík - Vidlička, Lukáš, Jablonský, Matula - Verbíř (60. Stožický), Ljevakovič (46. Doležal), Vachoušek (60. Kalivoda), Zoubele (60. Gašparík) - Mahmutovič (46. Došek), Vondrášek (46. Elsamni).
Baník Ostrava - HFK Olomouc 5:0 (2:0)
Branky: 62. a 72. Vydra, 4. Zeher, 22. Wojnar, 58. Mičola. Rozhodčí: Handlíř.
Sestava Ostravy: I. poločas: Baránek - Varadi, Neuwirth, Coufal, Zawada - I Hjong-sang, Frydrych, Wojnar - Adriano, Strnad, Zeher. II. poločas: Buček - Řezník, Bolf (85. Coufal), Neves, Tchuř - Lukeš, Marek, Lička - Mičola, Kraut, Vydra.

Reklama

Související témata: