Hlavní obsah

Čeští futsalisté si v semifinále ME zahrají se Španělskem

DEBRECÍN/BUDAPEŠŤ

Soupeřem českých futsalistů ve čtvrtečním semifinále mistrovství Evropy budou Španělé. Obhájci titulu v úterý ve čtvrtfinále porazili v penaltovém rozstřelu Rusko 7:6 a dál bojují o třetí zlato za sebou. V normální hrací době skončil zápas bez branek.

Článek

Český kouč Tomáš Neumann počítal s výhrou Španělska, ale vyrovnaný průběh ho nepřekvapil. "Já tenhle zápas pasoval na finále, střetla se dvě nejlepší mužstva na turnaji. Španělé jsou mistři Evropy, vicemistři světa. Jsou nejlepším týmem tady na mistrovství a bude to pro nás svátek si s nimi zahrát," řekl v rozhovoru pro ČTK Neumann.

Českým futsalistům se proti Španělům dlouhodobě nedaří, naposledy jim podlehli na předloňském světovém šampionátu jasně 0:4. "Ještě jsme s nimi nikdy neudělali ani bod. Bylo by hezké, kdyby se to změnilo teď. Hlavně si budeme chtít zápas užít a neprodat svoji kůži lacino," uvedl Neumann.

Vše důležité se dnes v hale v Debrecínu odehrálo v penaltovém rozstřelu, který měl skandální průběh. Javi Rodríguez mohl v páté sérii za stavu 4:3 rozhodnout o postupu Španělska a penaltu také proměnil. Francouzský rozhodčí Pascal Fritz však jeho gól neuznal, přestože míč se zcela jasně odrazil od horní síťky v brance.

Diváci v debrecínské hale, mezi nimiž byla i česká výprava, nevěřili svým očím. "Je to problém UEFA, že na takovýhle zápas dá rozhodčího z Francie, který toho moc odpískáno nemá. Měli to dostat zkušenější rozhodčí," komentoval skandální situaci český kouč.

Následovaly několikaminutové mohutné protesty španělského týmu, za které si Rodríguez vysloužil žlutou kartu. O vítězi nakonec rozhodla až osmá série, v níž selhal Konstantin Timošenkov. "Myslím, že kdyby postoupilo Rusko, byla by to velká tragédie na poli UEFA. Naštěstí to dopadlo dobře pro Španěly," uvedl Neumann.

Je jednoznačně pro zavedení videa, které doposud nemohou sudí ve futsale využívat. "Pro mě je to absolutně jasná věc. V takovémhle sportu, kdy je to hrozně rychlé, se dá záznam krásně použít. V hale to jednou pustili z opakovačky a bylo jasně vidět, že se míč odrazil ven z branky," doplnil.

Čtveřici semifinalistů doplnilo Portugalsko, které dnes v Budapešti porazilo 5:1 Srbsko a jeho dalším soupeřem je Ázerbájdžán.

V sobotu, kdy jsou na programu zápasy o konečné umístění, přijede český tým podpořit předseda ČMFS Ivan Hašek. "Ivan mi volal a gratuloval k postupu. Měl z výhry nad Itálií velkou radost," dodal Neumann.

Mistrovství Evropy ve futsalu v Maďarsku:
Čtvrtfinále:
Rusko - Španělsko 0:0, 6:7 na penalty, Srbsko - Portugalsko 1:5 (0:1).
Semifinálové dvojice: Česko - Španělsko, Portugalsko - Ázerbájdžán.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín