Hlavní obsah

Kubík bude asistentem trenéra u fotbalové reprezentace USA

HRADEC KRÁLOVÉ

Fotbalový internacionál Luboš Kubík se stane asistentem trenéra Boba Bradleyho u americké reprezentace a v červnu se jako jediný Čech přímo zúčastní mistrovství světa v Jihoafrické republice.

Foto: Právo

Luboš Kubík

Článek

Šestačtyřicetiletý Kubík proto opouští post sportovního ředitele ve druholigovém Hradci Králové. Nahradit by ho mohl kouč Ladislav Škorpil, který byl na podzim odvolán od fotbalistů Liberce.

Kubík působil v Hradci, odkud před lety vyrazil do velkého fotbalu, na ředitelském postu od loňského března. Atraktivní nabídce ze Spojených států však prý nešlo odolat. "Tato funkce se neodmítá," citovaly Kubíka internetové stránky Hradce Králové.

K novému angažmá se dostal díky dobrým kontaktům na americký fotbal, které získal v letech 1998 - 2001 při působení v Major Soccer League v týmech Chicaga a Dallasu. V roce 1998 byl v Chicagu Fire dokonce zvolen nejlepším obráncem soutěže a slavil i zisk titulu.

Vicemistr Evropy z roku 1996 se vrátí k trenérské práci, které se po devatenácti letech hráčské kariéry už také věnoval. V roce 2006 krátce vedl druholigovou polskou Vratislav, ale po jedenácti kolech skončil. Pouhé dva měsíce vydržel o rok později v anglickém klubu Torquay ve čtvrté nejvyšší soutěži. V roce 2005 Kubík neúspěšně kandidoval na místopředsedu fotbalového svazu, loni mu nevyšel ani plán dostat se do výkonného výboru.

Nyní se může těšit, že po 20 letech znovu zažije atmosféru mistrovství světa, na kterém se v roce 1990 v Itálii objevil jako aktivní hráč. Tehdy byl Kubík jako opora zálohy národního týmu u vysoké výhry nad USA 5:0 v zahajovacím utkání šampionátu. Tentokrát bude Spojeným státům naopak pomáhat. Američany čekají v základní skupině zápasy s Anglií, Alžírskem a Slovinskem.

Reklama

Související témata: