Hlavní obsah

Naděje na finále ME žila jen chvíli. Futsalisté dostali od Španělska nařezáno

Čeští futsalisté na premiérovou účast ve finále mistrovství Evropy nedosáhli. V dnešním semifinále na šampionátu v Maďarsku utrpěli s vysoce favorizovanými obhájci titulu Španěly debakl 1:8 a v sobotu je čeká souboj o třetí místo proti Ázerbájdžánu, s nímž v základní skupině prohráli 1:6.

Článek

Bez potrestaného Marka Kopeckého živili Češi naději na další senzaci a vysněný postup do finále necelých sedm minut. Penaltový hrdina z vítězného čtvrtfinále s Itálií gólman Libor Gerčák sice od úvodu zářil, ale na Rodríguezovu hlavičku do opuštěné branky byl v páté minutě krátký.

Kouč Tomáš Neumann ihned sáhl k silné české zbrani - hře bez brankáře. Dlouhý ani Rešetár však ve velkých šancích neuspěli, naopak na druhé straně prokázal v sedmé minutě více klidu v zakončení Ortiz. Češi se museli tlačit do útoku, čímž vznikal prostor pro rychlé španělské brejky.

Třetí gól ale přidal favorit po signálu ze standardní situace, když se s Fričovým přispěním trefil opět Ortiz. V poslední minutě úvodní půle pak přidal čtvrtou branku španělský gólman Luis Amado, který využil soupeřovy power play. Už po poločase tak bylo jasné, že Češi ani tentokrát nezlomí proti úřadujícím vicemistrům světa dlouhé čekání na první výhru ve vzájemných zápasech.

"Už na začátku jsem říkal, že pokud budeme chtít proti Španělům uspět, musela by vyjít velká shoda okolností. Museli bychom mít velké štěstí, proměnit každou gólovou šanci, musel by nám zachytat gólman a ještě by všichni hráči museli zahrát na víc než sto procent. Naše hra nebyla úplně špatná, ale neproměnili jsme šance a chybělo i trochu štěstí," řekl v telefonickém rozhovoru s ČTK Neumann.

Po příchodu ze šaten Španělé v klidu kontrolovali hru a postupně proměnili druhou půli v exhibici. Neumannovi svěřenci mohli těžko pomýšlet na podobný zvrat, jaký se jim povedl ve skupině proti domácím Maďarům. Naopak postupně inkasovali další čtyři góly.

"Jakmile Španělé vedou, dovolí si různé věci a dneska jim to vycházelo. Navíc polovinu gólů jsme jim darovali. Já tvrdím, že společně s Brazílií jsou nejlepší tým na světě a podle mě znovu vyhrají Evropu. Jsou o několik levelů výš než my," podotkl trenér.

Hrozivě vypadající skóre 0:8 aspoň částečně vylepšil čestným zásahem minutu a půl před koncem Dlouhý. Češi mají dva dny na to, aby se z debaklu vzpamatovali a zkusili v sobotním souboji o třetí místo proti Ázerbájdžánu získat druhou bronzovou medaili v historii mistrovství Evropy. "Bude to úplně jiný zápas než na začátku šampionátu. Hlavně půjde o medaili, dáme do toho vše," dodal Neumann.

Česká republika - Španělsko 1:8 (0:4)
Branky: 39. Dlouhý - 7. a 17. Ortiz, 37. a 39. Daniel, 5. Javi Rodríguez, 20. Luis Amado, 26. Borja, 33. Fernandao. Rozhodčí: Šabanov (Rus.), Ivanov (Ukr.). ŽK: Frič.
Sestava ČR: Gerčák - Blažej, Dlouhý, Frič, Rešetár - Janovský, Belej, Sláma, Novotný - Havel, Polášek.

Reklama

Související témata: