Hlavní obsah

Egypt zdolal ve finále Ghanu a připsal si třetí triumf za sebou

Fotbalisté Egypta jako první tým v historii vyhráli africký šampionát třikrát po sobě. V nedělním finále porazili 1:0 Ghanu gólem kanonýra Geda, který si připsal pátý gól na turnaji a vyhrál tabulku střelců. Egypt zaznamenal již svůj sedmý triumf na Pohárů národů, naopak Ghana čeká na pátý titul krále Afriky již 28 let.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Fotbalisté Egypta slaví triumf na africkém šampionátu.

Článek

Finálový zápas byl taktickou bitvou. Ghana potvrzovala svou skvělou obranu, díky které v předchozích třech zápasech na šampionátu neinkasovala. Ani Egypt se nehnal příliš dopředu, a tak se diváci v ochozech spíše nudili.

Utkání již směřovalo do prodloužení, když egyptský náhradník Gedo znovu zafungoval jako skvělý žolík a pět minut před koncem rozhodl o triumfu "Faraonů". Pátým gólem na turnaji potvrdil korunu krále střelců. Dokázal tak nahradit chybějící ofenzivní hvězdy Mida, Zakiho či Abútriku, přestože v dresu Egypta debutoval teprve měsíc před začátkem turnaje.

Egypt, který na africkém šampionátu neprohrál již 19 zápasů za sebou, tak triumfem napravil nepovedenou baráž o mistrovství světa, kvůli které bude jako král Afriky chybět na prvním světovém šampionátu na africkém území v historii.

"Od začátku turnaje jsme říkali, že jsme přijeli vyhrát. A to se povedlo, přestože to bylo těžší než při předchozích dvou vítězstvích. Jsem na hráče velmi pyšný," uvedl asistent egyptského trenéra Šafkí Džaríb. "Hrajeme lépe na větších turnajích než při kvalifikacích. Je pro nás lehčí připravit hráče na třítýdenní turnaj než na dlouhodobou kvalifikaci," dodal Džaríb.

Nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášen čtyřiatřicetiletý kapitán Egypta Ahmed Hassan. Ten se stal prvním hráčem v historii, který na Poháru národů získal již čtvrtou medaili, když byl již při triumfu Egypta v roce 1998 a i u dalších prvenství v letech 2006 a 2008. Nejlepším brankářem pak vedení turnaje jmenovalo dalšího Egypťana Isáma Hararího.

Fotbalové mistrovství Afriky v Angole:
Finále:
Egypt - Ghana 1:0 (0:0)
Branka: 85. Gedo.
Egypt: Hadarí - Muhammadí, Saíd, Džomáa, Múwád (57. Abdelšafi) - Fathí (90.+1 Salem), Hosní, A. Hassan, Ghalí - Zidan, Metíb (85. Gedo).
Ghana: Kingson - Inkoom, Addy, Sarpei, Vorsah - Agyemang-Badu, Ayew, Asamoah, Annan - Gyan (87. Adiyiah), Opoku (89. Addo).

Reklama

Související témata: