Hlavní obsah

Nejsložitější se zdá "německá" skupina

VARŠAVA

Z devíti kvalifikačních skupin pro fotbalové mistrovství Evropy se po nedělním losování zdá být nejtěžší "áčko", v němž hrají dva semifinalisté minulého šampionátu Německo a Turecko. Naděje na postup si dělají i Belgičané a Rakušané a skupinu znepříjemňuje i dlouhé cestování do Kazachstánu a Ázerbájdžánu.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Německý trenér Joachim Löw (druhý zleva) při losu

Článek

Trenér Německa Joachim Löw našel alespoň nějakou výhodu. "V naší skupině se bude mluvit německy," prohlásil bezprostředně po losu. Ázerbájdžán totiž vede Berti Vogts, na kazašské lavičce je bývalý hráč Dortmundu Bernd Storck, také belgický kouč Dick Advocaat před lety působil v Německu a v Turecku se jako o nejvážnějším nástupci Fatiha Terima mluví o Christophu Daumovi.

Němci si zopakují zápasy se soupeři, s nimž svedli velké bitvy na minulém Euru. Rakušany porazili jen se štěstím 1:0, Turky zdolali v semifinále 3:2 gólem z poslední minuty. Svou roli může sehrát i početná turecká menšina v Německu, díky níž se hosté mohou i venku cítit jako doma.

"Spolu s Turky jsme pochopitelně favority," řekl Löw, který ještě nemá v kapse smlouvu pro nový cyklus. Upozornil na to, že cestovat dvakrát až na asijské hranice, nebude jednoduché. Advocaat to může potvrdit, Belgičané v minulé evropské kvalifikaci s Kazachstánem dvakrát remizovali.

Zato Vogts, který s Němci slavil evropský triumf v roce 1996, byl losem nadšen. "Zápas s Německem je pro nás velkou příležitostí. Můžeme se hodně naučit a také vydělat nějaké peníze na výstavbu stadionů," řekl Vogts.

Hodně napínavé boje slibuje skupina C s Itálií, Srbskem a Slovinskem. "Jsme jediná skupina, kde se sešli tři účastníci mistrovství světa," připomněl srbský trenér Radomir Antič.

Slováci jsou naopak ve své skupině B jediným týmem, který postoupil na mistrovství světa, i když favoritem jsou Rusové. "Z prvního koše je to určitě nejpřijatelnější soupeř. Češi to budou mít určitě těžší," řekl slovenským médiím útočník Stanislav Šesták. Trenér Vladimír Weiss navíc může uplatnit zkušenosti s ruským fotbalem ze svého působení v Saturnu.

Capella potěšila pětičlenná skupina

Trenér Angličanů Fabio Capello měl radost, že se kolébka fotbalu dostala do pětičlenné skupiny. "Je dobře, že budeme hrát méně zápasů. Ale skupina bude vyrovnaná. Těším se na zápasy s Walesem, derby jsem s reprezentací ještě nehrál," řekl Capello.

Proti Švýcarům absolvoval v únoru 2008 svůj první zápas na anglické lavičce a ve Wembley po hubené výhře 2:1 musel čelit ostré kritice. "Ale od té doby jsme se hodně zlepšili," řekl při vzpomínce na premiéru. Ale ani jeho švýcarský protějšek Ottmar Hitzfeld obavy nemá. "Mohlo to dopadnout hůř. Rozhodně chceme hrát o první místo a vyhnout se zrádné baráži," řekl Hitzfeld, jemuž po přímém postupu do Jižní Afriky očividně stouplo sebevědomí.

Předseda UEFA Michel Platini si před losem přál, aby se Francie znovu utkala s Irskem a mohla tak potvrdit, že je lepší i bez Henryho hraní rukou. To se mu nesplnilo, zato si Francouzi ve skupině D zopakují souboje s Rumunskem, s nímž dvakrát remizovali.

Pikantní souboj slibuje i skupina E, v níž se Nizozemsko utká s Maďarskem, které vede někdejší hvězda "oranjes" Erwin Koeman. "Jsem rád, že maďarští fanoušci uvidí jeden z nejlepších evropských týmů. Pro mě osobně je to mimořádná událost. Znám dobře všechny hráče i trenéry, ale teď je budu chtít porazit," řekl Koeman.

Ve skupině H se znovu setkají Dánové a Portugalci. V minulé kvalifikaci měl navrch tým z Kodaně, v Lisabonu třemi góly v posledních šesti minutách vyhrál 3:2 a Portugalce nakonec odsunul do baráže. "Čekají nás určitě zajímavé zápasy," komentoval los portugalský trenér Carlos Queiroz.

Do losování zasáhla i politika. Los sice svedl do jedné skupiny znepřátelené sousedy Arménii a Ázerbájdžán, ale UEFA už předem rozhodla, že spolu hrát nemohou. V kvalifikaci o Euro 2008 totiž tito soupeři proti sobě nenastoupili z obav před násilnostmi. Arménii proto UEFA přesunula do skupiny B.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice