Hlavní obsah

Španělský trenér zůstal po losování diplomaticky opatrný

VARŠAVA

Trenér španělských fotbalistů Vicente del Bosque nepoznal v kvalifikaci pro mistrovství světa jiný výsledek než vítězství, přesto byl po nedělním evropském losu diplomaticky opatrný.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Trenér českých fotbalistů Michal Bílek (vpravo) a jeho španělský kolega Vicente del Bosque během losování kvalifikační skupiny ME 2012.

Článek

"Čeká nás těžká zkouška, v každém utkání musíme odevzdat to nejlepší a neudělat chybu. Nic nemáme předem jisté," prohlásil španělský kouč poté, co mu los přihrál Českou republiku, Skotsko, Litvu a Lichtenštejnsko. "Lichtenštejnsko vypadá snadně, ale na ty další tři si musíme dát pozor. Je sice pravda, že nikdo z nich nepostoupil na mistrovství světa, ale v dnešním fotbale se rozdíly zmenšují," řekl Del Bosque.

Se soupeři ve skupině Španělé moc zkušeností nemají. S českými fotbalisty hráli naposledy před třinácti lety a porazili je jen díky sporné penaltě. Se Skoty hráli za posledních dvacet let jen jednou, a to ještě pouze 60 minut. Přátelský zápas ve Valencii v roce 2004 byl za stavu 1:1 ukončen kvůli výpadku elektrického proudu. A určitě neradi vzpomínají na bezbrankovou remízu v Litvě v roce 2004. Jen Lichtenštejnsko pokaždé porazili a ve čtyřech zápasech nedostali ani gól.

Skotové Španěly uvítali

Skotský trenér Craig Levein španělského soupeře uvítal. "Cítil jsem velké vzrušení, když na nás vyšli Španělé. Jsou favoritem, ale myslím, že naši fanoušci budou mít radost, že je uvidí v Hampden Parku, a ještě si mohou udělat příjemnou dovolenou ve Španělsku," řekl Levein, který po nepovedené kvalifikaci vystřídal George Burleyho.

Skotové dobře znají především Litvu, s níž hráli ve všech třech předchozích evropských kvalifikacích. Hlavně v Pobaltí to vždycky byla vyrovnaná bitva, Skotové tam jednou jen remizovali a jednou dokonce prohráli. "Do zahájení kvalifikace ještě máme co zlepšovat, ale druhé místo je určitě v našich silách," dodal skotský kouč.

Ani Litevci se necítí být předem odepsaní. "Šampionát se bude hrát hned za našimi hranicemi, a to je pro nás motivace navíc. I když skupina je velmi těžká," prohlásil ředitel svazu Julius Kvedaras, který ve Varšavě zastoupil portugalského trenéra Litvy Josého Couceira.

Lichtenštejnsko, knížectví s pouhými 35 tisíci obyvateli, je stále považováno za fotbalového trpaslíka. Občas však dokáže soupeře potrápit. V kvalifikacích už porazilo Island i Lotyšsko, remízovalo s Finskem a Rusové tam loni vyhráli jen 1:0. O něco podobného se chce trenér Hans-Peter Zaugg pokusit i tentokrát. "Jsme v každém zápase outsidery, ale zkusíme získat nějaký bod. Litva a Skotsko nejsou neporazitelné," řekl Zaugg.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín