Hlavní obsah

VIDEO: Ronaldo bude ještě lepší, v kopačce má výsuvný kolík

LONDÝN

S revoluční změnou přichází výrobce sportovního vybavení společnost Nike, která ve středu v Londýně představila nové kopačky. Sport.cz byl u toho, když jeden z nejlepších fotbalistů současnosti Cristiano Ronaldo prezentoval v Londýně fialové Mercurial Vapor Superfly II, které mají mimo jiné i pohyblivý vnitřní kolík. „Vše je o akceleraci,“ řekl Ronaldo, jenž si nové obutí nemohl vynachválit.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Cristiano Ronaldo oslavuje se svlečeným dresem svůj gól proti Almerii

Článek

Designéři navrhli nový produkt po konzultacích s nejrychlejšími fotbalisty současnosti. Mezi nimi nechyběli Zlatan Ibrahimovič, Cristiano Ronaldo, Alexander Pato, či Didier Drogba. Nové kopačky mají hráčům nabídnout možnost nejdynamičtějšího zrychlení.

Co se skrývá za výjimečností nového zázraku? Jde o to, že se kopačka dokáže přizpůsobit terénu a síle, kterou na ni fotbalista při různých situacích v utkání vyvíjí. Vnitřní variabilní kolíky kopaček se přizpůsobují terénu a vysunují se až o 3 milimetry, aby byla kopačka vždy v plném kontaktu s trávníkem a hráči poskytla lepší akceleraci.

Návrháři revoluční novinky vycházeli z analýzy, která vzešla ze sledování 64 zápasů vrcholové úrovně, při nichž statistici napočítali 845 podklouznutí. Samotní hráči, se kterými vedli designéři rozhovory, přiznali, že rychlost při otáčení kolem hráče je stejně tak důležitá jako rychlost při sprintu.

„U mě je všechno závislé na akceleraci při prvním kroku. Kličky a změna směru je pro mě ale také velmi důležitá. Tyto kopačky mi poskytují všechno,“ prozradil v Londýně Ronaldo, nejlepší hráč světa roku 2008. „Rychlost je součástí mé hry. Navíc jsou velmi pěkné. Už se těším, až v nich začnu naplno hrát,“ dodal Portugalec.

Zvláštní je také materiál, ze kterého jsou nové kopačky vyrobeny. Jde o novou generaci Nike Flywire technologie, která se projevila hlavně v horním zaoblení bot. Ty jsou tak lehčí, pevnější s lepším přilnutím k noze. Karbonové složení ze spodní části kopačky vedlo také ke snížení váhy.

Reklama