Hlavní obsah

Cristiano Ronaldo: Jsem bavič. Lidé, kteří mají rádi fotbal, mají rádi i mě!

Jen tak na skok mezi tréninky si geniální fotbalista Cristiano Ronaldo odskočil z Realu Madrid, aby v Londýně představil nové fialové kopačky od firmy Nike, které brzy obuje. Vedle toho slavný Portugalec přiznal, že by si ještě někdy rád zahrál s Waynem Rooneym, a že toho má ještě hodně co zlepšovat. Sport.cz byl také u toho, když Ronaldo řekl: “Chci být součástí fotbalové historie.“

Foto: www.nike.com

Portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo prezentuje nové kopačky Mercurial Vapor SuperFly II od společnosti Nike.

Článek

Přijel jste v mikině v barvách Portugalska, takže jste na svou zemi asi náležitě pyšný. Jaké schopnosti musí kapitán vašeho národního týmu mít, aby ho spoluhráči uznávali?

Hlavně musíte být sám sebou. Nebudu se měnit jen proto, že jsem kapitánem reprezentačního výběru Portugalska. Odpovědnost máte stejnou, ať už na ruce nosíte kapitánskou pásku, nebo ne. Snažím se být nápomocný mým kamarádům, spoluhráčům, a být prostě přirozený.

Pomalu ale jistě se zapisujete do fotbalové historie. Jak byste si přál, aby na vás lidé vzpomínali?

Už dříve jsem několikrát říkal, že bych se chtěl zapsat mezi legendy a být součástí fotbalové historie. Proto mám před sebou ještě dlouhou cestu. Samozřejmě že musím překonat nezměrné množství protihráčů, střílet góly, přihrávat a v trénincích odevzdávat maximum. Přál bych si, aby lidé po ukončení mé kariéry o mně říkali, jak jsem byl výjimečný a jak jsem skvělým příkladem pro děti.

Čeho si během dosavadní kariéru nejvíce vážíte?

Vždy si vážíte individuálního ocenění. Prioritou je ale pokaždé cena pro kolektiv, protože tým je tím nejdůležitějším. Osobní ocenění - ať již je to Zlatý míč nebo titul nejlepší fotbalista FIFA - vám ale dává něco mimořádného. Je to vždy příjemné, můžete si ocenění užívat, ukázat ho vašim příbuzným. Nějakou cenu jsem již získal, ale chci jich mít ještě víc. Jsem pořád mladý, navíc hraju za nejlepší týmy světa.

Cristiano Ronaldo prezentuje nové kopačky Mercurial Vapor SuperFly II od společnosti Nike.foto: www.nike.com

V pětadvaceti jste toho dosáhl již opravdu hodně. Komu za to nejvíc vděčíte?

Určitě mému bratrovi, matce a sestrám. Maminka mi vždy dodávala sebevědomí a bez ní bych nebyl tím, kým jsem. Spousta lidí mi dopomohla tam, kde jsem teď. Všem patří velký dík.

Dokážete si vzpomenout na jednu radu, kterou vám někdy někdo dal a vy jste si řekl: „Tak tohle si budu pamatovat“?

Upřímně, na nic takového si nevzpomenu. Když jste ještě v dorostu, nikdy nevíte, jestli se vám podaří prosadit do vrcholového fotbalu. Jakmile jsem se dostal do A mužstva, začal jsem si říkat, že by ze mě mohlo být něco víc.

Po anglické Premier League jste teď okusil i nejvyšší soutěž La Ligu ve Španělsku. Mohl byste obě dvě soutěže porovnat?

Obě ligy jsou si celkem podobné. V Anglii je to ale všechno rychlejší, hráči jsou více fyzicky vyspělí. Ve Španělsku je to zase více o technice. I slabší týmy se tam snaží hrát fotbal.

A co fanoušci soupeřů. Jak s nimi vycházíte?

Ti mě nijak nemůžou rozhodit. V Anglii na mě fanoušci domácích na soupeřově hřišti hodně bučeli, ale i oni se postupem času naučili, že mě tím jen o to víc motivují a zvedají sebevědomí.

Jednou jste se nechal slyšet, že kdo miluje fotbal, musí milovat i vás. Co jste tím přesně myslel?

Já jsem bavič. Na fotbal musíte koukat jako na zábavu. Myslím si, že normální lidé, kteří mají rádi fotbal, mají rádi i mě, protože je bavím.

Za takovou zábavu se musí hodně platit. Na koho byste si zaplatil vy?

Nějaký sportovec? Tak třeba Tiger Woods. (úsměv)

A někdo z vašich kolegů?

Těch by bylo. Tak třeba Roonye, Messi, Drogba, Xavi, Iniesta, Raul, Kaka, Benzema... Je jich hrozně moc.

Je vůbec něco, co byste mohl ještě zlepšit?

Toho je spousta. Myslím si, že jsem ještě nedosáhl maxima. Když si to o sobě myslíte, pak je něco špatně. Teď jsem v klubu, kde se můžu ještě hodně přiučit. Zlepšit kopy ze standardních situací, kličky, střely levačkou, ale i pravačkou...Na tréninku se snažím pořád zlepšovat.

Co naopak považujete za svou největší slabinu?

Na to se těžko odpovídá. Někteří lidé se domnívají, že je mou největší nectností, když si svléknu dres a dostanu žlutou kartu.

Dá se říct, že je jeden Real Madrid, a to ten s Cristianem Ronaldem, a druhý bez Cristiana Ronalda?

Vše záleží na výsledcích. Někdo možná řekne, že to tak je, jiný si něo podobného nemyslí. Za sebe můžu říct, že Bílý balet má skvělý tým., je dobrý se mnou i beze mě.

Wayneu Rooynemu se teď v Manchesteru United velice daří Myslíte, že tomu dopomohl i váš odchod, neboť teď má více prostoru?

Mě to vůbec nepřekvapuje. Kvality Rooneyho znám velice dobře. Hráli jsme spolu tři nebo čtyři roky a vždycky byl výjimečný. Je to vítězný typ a doufám, že si s ním ještě někdy zahraju. Manchesteru a jemu hrozně moc fandím.

Nová řada kopaček Mercurial Vapor SuperFly II od společnosti Nike.foto: www.nike.com

Do Londýna jste zajel jenom na otočku, abyste představil novou řadu kopaček Mercurial Vapor Superfly II od společnosti Nike. Ovlivňuje hodně váš výkon to, v jakých hrajete kopačkách?

Samozřejmě. Myslím, že tyto kopačky jsou fantastické, neboť jsou odlišné od všech předchozích. V těchto se vám běhá ještě lépe, navíc jsou hezké, a já se už nemůžu dočkat, až v nich budu pravidelně hrát.

Jejich vnitřní kolík se může při zatížení vysunout až o tři milimetry, aby byl hráč ještě rychlejší. Pracujete v tréninku hodně na dynamice?

Určitě, je to součást mé hry, abych byl při kličkách rychlý a hbitý, a dokázal soupeři utéct. To mě charakterizuje a na tom musím neustále pracovat.

Dokážete si ještě vzpomenout na své první kopačky?

Na své úplně první asi těžko, ale když mi bylo nějakých patnáct šestnáct, můj spoluhráč Ricardo mi ukázal svoje, z nichž jsem byl úplně unešený. Teď už osmým rokem používám Nike a nemůžu si je vynachválit. Nechci je za žádnou cenu vyměnit, jsou moje nejoblíbenější.

Reklama

Související témata: