Hlavní obsah

Příprava na fotbalové MS nabídne dva souboje velmocí

Většina účastníků fotbalového světového šampionátu v Jižní Africe odehraje 99 dnů před jeho startem první přípravné zápasy v jarní sezoně. Hned úvodní reprezentační termín roku 2010 nabídne dva souboje velmocí: Francie ve středu přivítá mistry Evropy Španěly a Německo změří síly s Argentinou. Slováci budou ladit formu proti Norsku.

Foto: Eddie Keogh , Reuters

Angličané Steven Gerrard, Jermain Defoe, John Terry, Wayne Rooney a Carlton Cole (zleva) v přípravě na zápas proti Egyptu

Článek

Francii čeká první duel od kontroverzní baráže o postup na šampionát proti Irsku. Kouče Raymonda Domenecha děsí velká marodka, která zasáhla sedm obvyklých členů týmu. "Bude těžké najít správnou rovnováhu s tolika zraněnými hráči a s novými tvářemi, které jsem vybral," připustil Domenech, který už si zvykl, že je neustále pod palbou kritiky.

Španělé vzbuzují jeho respekt, neboť vyhráli 23 z posledních 24 zápasů a od loňské porážky s USA na Poháru FIFA drží sérii osmi vítězství. "Víme, že Španělsko je společně s Brazílií jedním z favoritů světového šampionátu. Tento duel nám dává šanci vidět, kde se momentálně nacházíme," doplnil kouč vicemistrů světa.

Španělé prahnou v duelu proti Francouzům po odvetě

Francouzi vyhráli nad Španělskem jen v jedenácti z celkových 29 vzájemných soubojů, ale na velkých akcích jsou mnohem úspěšnější. Uspěli ve finále Eura 1984, na evropském šampionátu o 16 let později i na posledním mistrovství světa. Španělé proto prahnou po odvetě. "Opravdu moc si proti Francii chceme zahrát, obzvlášť když nás vyřadili na minulém šampionátu. Jsme proti nim vždy velmi motivovaní," vyzdvihl kanonýr Fernando Torres výjimečnost vzájemných soubojů.

Slavný Diego Maradona vyzkoušel během 18 měsíců u argentinské reprezentace více než 100 hráčů a teď už musí začít jejich počet snižovat. Na závěrečný turnaj pojede 23 fotbalistů. "Padesáti procentům hráčů, kteří budou na šampionátu, jsem to už řekl. Pro mnoho dalších je tohle definitivní test, protože není více času," uvedl před utkáním v Německu Maradona, kterému už vypršel dvouměsíční trest za vulgární chování.

Maradona nepřemýšlí o pomstě

Argentinci prohráli s Německem penaltový rozstřel ve čtvrtfinále posledního světového šampionátu, ale jejich kouč nepřemýšlí o středečním duelu jako o pomstě. "Nebereme to jako revanš, nerad se šťourám v minulosti. Hlavně očekávám pozoruhodný zápas, k Německu máme respekt," uvedl Maradona.

Rovněž Němci berou nadcházející zápas jako možnost otestovat adepty pro turnaj v Jižní Africe. Trenér Joachim Löw povolal proti Argentině nezvykle vysoký počet 25 hráčů a vůbec poprvé sáhl po mladících Tonim Krossovi a Thomasu Müllerovi. Už s předstihem také oznámil, že brankářskou jedničkou pro šampionát bude gólman Leverkusenu Rene Adler.

Zatímco Češi se na šampionát v Africe nedostali a v klidu se chystají na podzimní start evropské kvalifikace, jejich bývalý federální partner Slovensko zahajuje finální přípravu na mistrovství, během níž sehraje tři duely. Jako první hostí svěřenci Vladimíra Weisse Norsko, které má simulovat herní styl jejich prvního soupeře na mistrovství Nového Zélandu.

"Norská škola je tvrdá. Je to prakticky anglický fotbal a zkušenosti z tohoto zápasu využijeme v prvním duelu proti Novému Zélandu, který má v týmu mnoho hráčů podobného typu," řekl Weiss, který se musí obejít bez zraněného stopera Liverpoolu Martina Škrtela. Seveřanům chybí hvězda John Carew.

Program přípravných zápasů
14.30: Makedonie - Černá Hora, Arménie - Bělorusko,
15.30: Pobřeží slonoviny - Korejská republika,
16.00: Řecko - Senegal, Gruzie - Estonsko,
17.00: Slovensko - NorskoKypr - Island, Angola - Lotyšsko,
17.30: Bosna a Hercegovina - Ghana,
18.30: Moldavsko - Kazachstán,
19.00: Malta - Finsko, Turecko - Honduras,
19.15: Alžírsko - Srbsko,
19.30: Maďarsko - Rusko, JAR - Namibie,
19.45: Rumunsko - Izrael,
20.00: Lucembursko - Ázerbájdžán,
20.15: Švýcarsko - Uruguay,
20.30: Polsko - Bulharsko, Rakousko - Dánsko,
20.45: Itálie - Kamerun, Nizozemsko - USA, Německo - Argentina, Belgie - Chorvatsko, Slovinsko - Katar, Albánie - Severní Irsko, Wales - Švédsko,
21.00: Anglie - Egypt, Francie - Španělsko,
21.45: Portugalsko - Čína.

Reklama