Hlavní obsah

Míč s čipem? Jestřábí oko? Zapomeňte, žádné novoty ve fotbale nebudou

Moderní technologie fotbalovým rozhodčím pomáhat nebudou. Mezinárodní pravidlová komise (IFAB) v sobotu na zasedání zamítla změny pravidel, které navrhovaly využití míče s čipem či tzv. "Jestřábího oka" známého z tenisu.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Irský brankář Shay Given se snaží rozhodčímu Martinu Hanssonovi vysvětlit, že Henry hrál v jeho pokutovém území rukou. (ilustrační foto)

Článek

"Nejde ani tak o uložení podobných návrhů k ledu, ale spíš o jejich naprosté ukončení," citovala agentura AP sekretáře FIFA Jeroma Valckeho. "Hlavní otázka zněla, jestli vůbec chceme technologie ve fotbale. Odpověď byla jasné ne," dodal.

Hlavním bodem jednání v Curychu byly prezentace dvou systémů, které měly pomoci určit, zda míč přešel brankovou čáru. Jedním z nich bylo "Jestřábí oko", které je již využíváno v tenisu či kriketu. Druhým byl míč s čipem, který byl poprvé testován na světovém šampionátu hráčů do 17 let v roce 2005.

Shodou okolností rozhodnutí IFAB přišlo jen krátce před tím, než rozhodčí neuznali Birminghamu regulérní gól v sobotním čtvrtfinále Anglického poháru s Portsmouthem. Birmingham nakonec prohrál 0:2.

Hodnocen byl také experiment s dvěma brankovými rozhodčími. O jeho osudu by měla IFAB rozhodnout v květnu.

V IFAB jsou zastoupeny svazy Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska, které mají po jednom hlasu. FIFA má čtyři hlasy. K tomu, aby mohlo být pravidlo změněno, je třeba získat šest hlasů z osmi. Pro změny pravidel hlasoval anglický a skotský svaz, proti se postavila FIFA, Irové a Wales.

Reklama