Hlavní obsah

Samara krachuje, fanoušci drží hladovku, Koller s Jarošíkem však po Rusech své peníze chtějí

MOSKVA

Čeští fotbaloví legionáři Jan Koler a Jiří Jarošík se rozhodli domáhat se peněz, které jim jejich někdejší ruský klub dluží, soudní cestou. Naděje, že by ze Samary peníze dostali, je ale hodně mizivá. Fotbalová Křídla sovětů, kde Koller před odchodem do Cannes a Jarošík před transferem do Zaragozy působili, jsou totiž na pokraji bankrotu. Až tři dny před zahájením nového ligového ročníku se rozhodlo, že budou v nejvyšší soutěži startovat.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jarošíkovi dluží v Rusku velké peníze, proto se jich domáhá soudní cestou.

Článek

Českým legionářům Kollerovi a Jarošíkovi dluží Samara velké peníze. „Výplatu jsem nedostával od srpna loňského roku až do skončení angažmá, bonusy mně klub dluží ještě za rok 2008,“ nedělá se svými finančními nároky vůči Křídlům sovětů tajnosti fotbalový cestovatel Jiří Jarošík poté, co mu na konci loňského roku vypršela smlouva a on zakotvil ve španělské Zaragoze.

Obdobné pohledávky má v Rusku i Jan Koller, který ze Samary uprchl do francouzského Cannes. „Nejen mně, ale všem hráčům dluží klub od loňského září peníze, ale já to neřeším. Zabývá se tím můj manažer Pavel Paska,“ zůstával nad věcí Jan Koller.

Kde jsou ty časy, kdy kanonýra Kollera v Samaře takto vzývali?!.foto: ks.samara.ru/

Jarošík bez výplaty a ještě s pokutou

Pro Jarošíka je motivem k soudnímu vymáhání peněz i to, že v Samaře dostal prakticky na závěr svého působení pokutu ve výši 400 tisíc dolarů, neboť v rozhovoru s ruskými novináři si postěžoval na bídnou situaci panující v klubu.

„Prostě jsem jenom chtěl, aby se mužstvo dalo dohromady a vyřešily se finanční záležitosti. Vždyť před námi byly důležité zápasy v lize a Poháru UEFA. Potřebovali jsme nějaký impulz. Nepovedlo se a já navíc dostal pokutu okolo 400 000 dolarů. Nebyla to moc příjemná situace,“ prohlásil na rovinu Jarošík, který strávil v Samaře dva roky.

Samara má dluhy, fanoušci demonstrují

Fotbalová Samara je ovšem v kritické finanční situaci, její utajované dluhy jsou do stovek miliónů, takže dokonce hrozilo, že v novém ročníku ruské fotbalové ligy nebude vůbec startovat.

Trenér Gazajev pracuje už od loňského října bez smlouvy, hráči, kteří do klubu přišli, nejsou vůbec ruským fotbalovým svazem zaregistrováni. Situace dospěla dokonce tak daleko, že klub neměl vůbec dostat ligovou licenci a víkendový premiérový zápas se Zenitem Petrohrad neměla Křídla sovětů vůbec hrát.

Fanoušci kvůli tomu ve městě protestovali, deset jich dokonce vyhlásilo časově neomezenou hladovku. Nakonec dostala Samara finanční pomoc ve výši třicet miliónů rublů od společnosti Sibur a vedení ruského fotbalového svazu se nad ní také smilovalo. Licence je ovšem podmíněna tím, že v klubu dojde k restrukturalizaci a úsporným opatřením, které bude kontrolovat přímo svaz, jenž následně rozhodne, co bude s klubem dál.

Krach přijde, tvrdí Safonov

„Dobře to nedopadne, protože s klubem nechce nikdo spolupracovat. A hráči prchnou také, protože v Samaře s nimi jednají jako s kusem klacku. Příklad Jarošíkovy pokuty o tom ostatně vypovídá,“ věští konec Křídel sovětů jeden z nejvýznamnějších ruských hráčských agentů Alexej Safonov.

Jeho slova se potvrdila včera vpodvečer, kdy ředitel soutěžního úseku Ruské fotbalové federace Sergej Kulikov oznámil, že nový ročník ligy může začít jen s patnácti mužstva. "Pokud Křídla sovětů nesplní do čtvrtka všechny své závazky a pohledávky, v lize startovat nebudou," řekl na rovinu.

Za této konstelace asi není třeba naznačovat, jak čeští legionáři se svými finančními pohledávkami vůči Samaře dopadnou.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava