Hlavní obsah

Výstavba fotbalového stadiónu pro ME ve Lvově se zastavila

Výstavba fotbalového stadionu v západoukrajinském Lvově, který má být hostitelem mistrovství Evropy v roce 2012, se dnes znovu zastavila. V důsledku sporů mezi generálním dodavatelem a investorem stavby je projekt ohrožen. Uvedla to ukrajinská agentura Unian s odvoláním na prohlášení lvovských úřadů.

Článek

Mistrovství Evropy má v roce 2012 uspořádat Ukrajina společně s Polskem. Zatímco polská strana výraznější starosti s přípravou nemá, hospodářské problémy na Ukrajině výstavbu výrazně brzdí. V Polsku se bude hrát ve Varšavě, Gdaňsku, Vratislavi a Poznani, na Ukrajině vedle Lvova v Doněcku, Charkově a hlavním městě Kyjevě, kde se 1. července 2012 odehraje i finále.

Ukrajina dostala ze strany UEFA už několik varování kvůli stavebním prodlevám. Naposledy koncem letošního ledna upozornilo vedení evropského fotbalu, že zdržení prací zejména ve Lvově začíná být neudržitelné. A dnešní zprávy ze západu Ukrajiny obavy jen potvrdily.

Investor stavby, kterým je město Lvov, poukazuje na chyby v práci generálního dodavatele, podle dodavatelské firmy Azovinteks může za zdržení špatný projekt. "Nekonstruktivní akce objednatele a vedení města Lvova blokují potřebné práce a ohrožují účast města v evropském fotbalovém šampionátu. Tato situace poškozuje pověst Ukrajiny a je neudržitelná," stěžuje si ve středečním prohlášení vedení Azovinteksu.

Přípravu šampionátu provázejí ve Lvově i politické problémy vyvolané protesty polské menšiny na západní Ukrajině. Představitelé Poláků letos v únoru v dopise šéfovi mezinárodní fotbalové federace FIFA Josephu Blatterovi napsali, že ukrajinští obyvatelé Lvova prý podporují neonacismus a šovinismus. Lvov byl před druhou světovou válkou jedním z nejdůležitějších měst v Polsku a tradičním centrem polské kultury.

Reklama

Související témata: