Hlavní obsah

Brazilský brankář si při chytání penalty zlomil ruku, dostal ho trik "paradinha"

JOINVILLE

Zranění není ve fotbale nic neobvyklého, ale aby se brankář poranil při chytání pokutového kopu, se jen tak nestává. Povedlo se to však brazilskému gólmanovi Werderovi, který si v lize jihobrazilského státu Santa Catarina zlomil při penaltě ruku.

Článek

Brankář klubu Brusque v pondělním utkání s Joinvillem doplatil na kontroverzní trik v Brazílii pojmenovaný "paradinha", kdy exekutor těsně před zahráním penalty zastaví svůj pohyb, nechá brankáře skočit na jednu stranu a sám pak pošle míč do druhého rohu branky. To se povedlo i útočníkovi Limovi a gólman Werder si při snaze ještě na poslední chvíli změnit směr svého pohybu zlomil levou ruku.

Joinville se tak dostal v 15. minutě do vedení a nakonec celý zápas vyhrál 3:2. Brankář Werder u toho již nebyl; musel být převezen do nemocnice a zřejmě přijde o zbytek sezony.

Zabývat se tím chce i šéf FIFA

Incident v Brazílii znovu rozpoutal diskuzi nad trikem "paradinha". Střelci totiž využívají toho, že není zcela jasné, zda je trik dovolený či nikoli, a získávají tak nad brankáři výhodu. V únoru z toho těžili například útočník Santosu Neymar nebo hráči Fluminense v penaltovém rozstřelu s Vasco da Gama. Prezident FIFA Sepp Blatter v minulých dnech řekl, že se hodlá tímto trikem zabývat a sjednotit výklad pravidel, aby bylo jasné, zda je dovolený či nikoli.

V Brazílii však přišli i na trik, jak svému brankáři při pokutovém kopu pomoci. Obránce Flamenga Fabrício ve víkendovém utkání s Vasco da Gama před zahráním penalty několikrát štípl do zad exekutora Doda a rozhodil ho natolik, že zkušený pětatřicetiletý útočník penaltu neproměnil.

Reklama

Související témata: