Hlavní obsah

UEFA má kvůli ukrajinským stadiónům pro mistrovství Evropy krizový plán

TEL AVIV

Evropská fotbalová unie má v souvislosti s mistrovstvím Evropy 2012 krizový scénář, podle nějž by se šampionát hrál pouze v šesti městech místo plánovaných osmi. UEFA tak reaguje na zpoždění, které každým dnem nabírají stavby stadionů v Kyjevě a Lvově.

Foto: Efrem Lutatsky, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v Polsku, kde bude turnaji hostit Varšava, Gdaňsk, Vratislav a Poznaň, je situace se stadióny relativně stabilizovaná, Ukrajina má velké problémy.

Náměstek předsedy ukrajinské vlády zodpovědný právě za Euro 2012 Borys Kolesnikov v úterý uvedl, že nejvíce ohrožen je stadión v Kyjevě, na němž se má hrát finále. Velké zpoždění hlásí také ze Lvova, kde se začátkem března práce kvůli sporům mezi generálním dodavatelem a investorem zastavily. Dalšími městy jsou Doněck a Charkov.

"Nejlepší by bylo strhnout kyjevský stadión a postavit nový. Ale to už teď není možné," uvedl Kolesnikov, podle nějž by se teoreticky dalo zpoždění výstavby při mimořádně zrychleném tempu dohnat v září.

Evropská unie se už nicméně připravuje na to, že by byly problémové stadiony z programu šampionátu vyřazeny. Před dnešním začátkem každoročního kongresu UEFA v Tel Avivu to uvedl Martin Kallen, jenž je za šampionát zodpovědný.

"Pečlivě sledujeme, co se na Ukrajině děje. Ujistili nás, že problémy vyřeší včas. Bylo by ale bláznivé nemít připravený náhradní plán, pokud by byl potřeba," řekl jeden z členů výkonného výboru UEFA.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň