Hlavní obsah

Ve Lvově svěřili výstavbu stadiónu pro Euro 2012 cizincům

KYJEV

Po výhrůžkách vedení Evropské fotbalové unie (UEFA) se v úterý ukrajinská vláda rozhodla svěřit dostavbu stadiónu ve Lvově konsorciu zahraničních firem. Stavba má podle tvrzení místopředsedy ukrajinské vlády Boryse Kolesnikova zpoždění dva, ale podle místního tisku až pět měsíců.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Oficiální logo mistrovství světa ve fotbale pro rok 2012.

Článek

Předseda UEFA Michel Platini v pondělí pohrozil, že pokud si Ukrajina nepospíší s výstavbou infrastruktury pro Euro 2012, může o pořadatelství fotbalového svátku přijít. Kritizoval přitom stav rekonstrukce stadiónů v Kyjevě a Lvově.

Euro 2012 pořádají Ukrajina s Polskem. Podle dosavadních plánů by se zápasy měly hrát ve čtyřech polských a ve čtyřech ukrajinských městech.

Vicepremiér Kolesnikov, jenž má v nové ukrajinské vládě na starost výhradně organizaci evropského šampionátu, dnes podle kyjevských médií oznámil, že byla zrušena spolupráce s firmou Azovinteks, která lvovský stadion budovala. Důvodem je "nezkušenost v práci na tak rozsáhlých projektech".

Lvovský stadion má podle Kolesnikova dokončit mezinárodní konsorcium, do něhož se vedle ukrajinských zapojí i firmy z Turecka, Chorvatska a Makedonie. Vláda převzala nad celou záležitostí kontrolu tak, aby projekt byl do konce roku 2011 hotov.

Další inspekci stavu ukrajinských sportovišť má šéf UEFA Platini v úmyslu provést 7. a 8. dubna.

Reklama

Související témata: