Hlavní obsah

Ceny Václava Jíry obdrželi Brückner, Václavíček a Viktor

PRAHA

Jeden z nejúspěšnějších českých trenérů Karel Brückner, bývalý vynikající brankář Ivo Viktor a obránce Rostislav Václavíček se stali letošními držiteli cen Václava Jíry. Těmi vedení svazu každoročně oceňuje osobnosti, které významně přispěly k rozvoji českého fotbalu. Při dnešním slavnostním vyhlášení v Národním domě v Praze na Smíchově ceny předali předseda ČMFS Ivan Hašek a generální sekretář svazu Rudolf Řepka.

Článek

Brückner patří mezi nejúspěšnější trenéry reprezentačního týmu. Český výběr převzal v lednu 2002 a třikrát s ním postoupil na vrcholné šampionáty. Na ME 2004 dovedl tým do semifinále, s národním mužstvem se probojoval i na MS 2006 a předloňské ME.

Během jeho působení se český tým vyhoupl na druhé místo v žebříčku FIFA. Úspěchy Brückner sklízel i u výběru do 21 let, s nímž získal v roce 2000 stříbro z ME. Vedl také rakouskou reprezentaci a se Sigmou Olomouc postoupil v ročníku 1991/92 do čtvrtfinále Poháru UEFA. Sedmkrát vyhrál anketu Trenér roku.

Václavíčka zdobila neutuchající bojovnost, vytrvalost a gentlemanské chování. Je členem týmu olympijských vítězů z her v Moskvě 1980 a Zbrojovku Brno dovedl jako kapitán v roce 1978 k jedinému titulu mistra Československa. Drží ojedinělý rekord: v období 1972-1981 nastoupil bez přerušení k 280 ligovým zápasům.

Brankář Viktor má ve sbírce zlato z ME 1976, v témže roce skončil třetí v anketě o nejlepšího fotbalistu Evropy Zlatý míč. Startoval i na MS 1970, je pětinásobným nejlepším fotbalistou Československa a členem Klubu ligových brankářů se 107 čistými konty. Po skončení kariéry pracoval jako trenér a v roli asistenta se podílel na stříbrných medailích z ME 1996.

Svaz dnes ocenil také po třech osobnostech z každého krajského fotbalového svazu.

Reklama