Hlavní obsah

Platini varoval Ukrajinu před dalším zdržením při přípravě Eura

LVOV

Prezident Evropské fotbalové unie (UEFA) Michel Platini varoval při své inspekční cestě na Ukrajinu spolupořadatele mistrovství Evropy 2012 před dalšími průtahy v přípravách.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Michel Platini s logem pro ME v roce 2012

Článek

Ukrajina, která bude Euro za dva roky hostit spolu s Polskem, je proti plánům značně pozadu. Obavy budí především stadióny v Kyjevě a Lvově, které mají k dokončení hodně daleko.

Už žádná tolerance

"Ukrajině a Polsku dlouhodobě věříme a rádi bychom viděli, aby se věci začaly hýbat správným směrem," citovala Platiniho agentura Reuters. Bývalý vynikající francouzský fotbalista upozornil, že UEFA už nebude tolerovat žádné kroky zpět ze strany pořadatelů. "Euro se koná v roce 2012, v žádném případě ne v roce 2013. Proto musejí být teď přijata nějaká opatření," dodal mistr Evropy z roku 1984.

 Pět měsíců pozadu

Kvůli ekonomickým potížím, kruté zimě a politickému napětí je Ukrajina s přípravami zhruba pět měsíců pozadu. Prezident Viktor Janukovič se už začátkem měsíce nad stavem příprav veřejně zhrozil a uvedl, že k odvrácení "národní hanby" bude potřeba zhruba 40 miliard hřiven (94,4 miliardy korun). Část peněz chce stát získat mimo jiné i z loterie, kterou hodlá letos spustit.

Na Ukrajině se mají zápasy ME hrát v Doněcku, Charkově, Kyjevě a Lvově. Pro UEFA je přitom nejdůležitější metropole Kyjev, která má hostit finále. "Výkonný výbor UEFA řekl jasně, že pokud nebude Kyjev, nebude ani Ukrajina," připomněl Platini Ukrajincům jasnou podmínku unie.

Podle čtyřiapadesátiletého Francouze má každé ze čtyř ukrajinských měst své specifické problémy a priority. "Ve Lvově není hotový stadión, ale je tam hodně hotelů. V Doněcku je stadión pěkný, ale na město, kde se má hrát semifinále, je tu zase málo hotelů," poznamenal právě při návštěvě Doněcku Platini.

Šampionát se 16 účastníky se má na Ukrajině a v Polsku konat 8. června až 1. července 2012. V Polsku se bude hrát ve Varšavě, Gdaňsku, Poznani a Vratislavi.

Reklama

Související témata: