Hlavní obsah

Nový Zéland chce z Oceánie přijít do asijské unie

AUCKLAND

Fotbalisté Nového Zélandu by po vzoru Austrálie rádi přešli z oceánské fotbalové konfederace do asijské AFC. Slibují si od toho především mnohem více náročnějších zápasů, které pomohou zvednout úroveň novozélandského fotbalu. Uvedl to reprezentační kapitán a největší hvězda týmu Ryan Nelsen.

Článek

"Myslím si, že Nový Zéland by měl následovat Austrálii do asijské konfederace," prohlásil Nelsen ve své knize Cesta na světový šampionát, která vychází k účasti Nového Zélandu na červnovém šampionátu v JAR. "Austrálii to přineslo hodně dobrých věcí a nám by to také pomohlo," dodal.

Austrálie přešla do asijské konfederace v roce 2005. Jako nejsilnější oceánský tým tak získala mimo jiné možnost sehrát zápasy s vyrovnanými soupeři, ale také větší šanci pro účast na mistrovství světa, jelikož z Asie postupují přímo čtyři týmy, zatímco vítěz oceánské kvalifikace musí ještě hrát baráž s pátým týmem z Asie.

To byla tentokráte role Nového Zélandu, který dvojzápas zvládl a přes Bahrajn prošel na šampionát, kde se představí podruhé v historii a poprvé po 28 letech.

"Pro Nový Zéland je to skvělé, ale ještě více by nám přineslo připojení k Asii. Jen si představte, že by u nás v Aucklandu pravidelně nastupovalo Japonsko či Jižní Korea," vyjmenoval silné soupeře z asijské kvalifikace. "Věřím, že bychom s nimi mohli pravidelně hrát vyrovnané zápasy," dodal stoper anglického Blackburnu.

Dokonce by prý kvůli připojení k Asii oželel i start na mistrovství světa. "Raději bych hrál v kvalifikaci deset těžkých zápasů, než odjet na mistrovství světa a nebýt dost velkou konkurencí pro silné týmy. Tak jako letos, kdy nás všichni považují za největší outsidery," dodal kapitán Novozélanďanů, kteří se na šampionátu ve skupině F utkají s obhájci titulu Italy, Paraguayí a Slovenskem.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín